2024. március 29., péntek

Orompartiak ünnepe

Szent királyunk Mária pártfogásába ajánlotta az országot, jövőnket, s tettének helyességét igazolja, hogy ezer év elmúltával, a sok viszontagság ellenére is itt vagyunk, itt vagyunk keresztények, itt vagyunk magyarok. Ezekkel a szavakkal fordult ft. Nagy József zentai plébános csütörtökön este, Nagyboldogasszony napján a résztvevőkhöz azon az alkalmi istentiszteleten, amelyet Ősz Szabó Vilmosék oromparti tanyáján felállított sátorban mutattak be.

Tizennégy év óta rendszeresen tartanak találkozót a fogyatkozó oromparti tanyavilág elszármazott és most is ott élő lakosai számára. Ezt megelőzően a szomszédos tanyaközpontban, Adahatáron szervezett nyári táborok alkalmával tartottak oromparti napot, majd 1999-től egy-egy oromparti tanyán gyűlnek össze beszélgetésre és mulatságra az emberek. Kezdetben többen voltak a helybeliek, mostanában viszont inkább az elszármazottak alkotják a többséget. Mivel temploma nincs a tanyavilágnak, Nagyboldogasszony ünnepéhez kötik ezeket a találkozókat, egyféle sajátos búcsúként.

A csütörtök esti ünnepen kétszer annyian jöttek össze, mint amennyien jelenleg élnek Oromparton: a negyven-negyvenöt tanyán még mintegy százan lakhatnak.

A találkozó keretében a kiskunfélegyházi székhelyű Mátyás Király Kerekasztal Lovagrend Bojtor Tibor elnök vezetésével és a Vajdaság több településéről megjelent eddigi tagok részvételével új lovagokat avatott; a helybeliek pedig díszpolgári elismerést ezúttal a vendéglátó Ősz Szabó Vilmosnak adományoztak.