2024. március 28., csütörtök

Zenta is csatlakozott a Kárpát-medence kenyerének megsütéséhez

A kenyérszentelő ünnepséget a Kis Szent Teréz-emléktemplom előtt rendezik meg – Az eseményt a szolnoki tv is közvetíti

Augusztus 20-án Zenta is részt vesz a szolnokiak Kisütjük a Kárpát-medence kenyerét elnevezésű Szent István-napi akciójában. A szolnoki Kossuth téren áldásra, majd szétosztásra kerülő másfél mázsás pityókás cipó kisütéséhez a forrásvizet Kárpátaljáról, a sót Erdélyből, a kovászt a Felvidékről, a lisztet az Alföldről és a Vajdaságból szállítják Szolnokra.

A két évvel ezelőtt a magyarországi városban megálmodott kezdeményezés célja egyébként az, hogy a kenyérben szimbolikusan összegyúrják a nemzet erejét. Városunkon kívül Beregszász, Révkomárom és Sepsiszentgyörgy is csatlakozott a kezdeményezéshez. A szolnoki központi rendezvénnyel egy időben ezekben a határon túli magyar városokban is ünnepséget szerveznek, amelyet a Szolnok TV körkapcsolásban közvetít majd, s a szolnoki Kossuth téren is kivetítik a határon túli rendezvényeket.

Zentán a Zentai Gazdakör és a Thurzó Lajos Közművelődési és Oktatási Központ szervezésében a Kis Szent Teréz-emléktemplomnál rendezik meg az ünnepséget. A rendezvény délután három órakor művelődési műsorral kezdődik, majd négy órakor ft. Nagy József püspöki helynök ünnepi mise keretében megáldja az Árok pékség által kisütött kenyeret, mise után pedig a jelenlévők között úgyszintén szétosztják az ugyanebből a tésztából készült kis cipókat.