2024. április 18., csütörtök

Egy tevékenység méltányolása

Tizenkétszemélyes kazah–magyar jurtát kapott ajándékba a temerini hagyományőrző Hunor Íjászegyesület

Az idén nyáron, augusztus 9-étől 11-éig Bugacon tartották meg a kétévente megrendezésre kerülő, most már II. Ősök Napja rendezvényt a Magyar Turán Alapítvány által létrehozott Magyar Turán Szövetség szervezésében, amely a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző szövetsége. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke volt. A rendezvényen részt vett a temerini Hunor Íjászegyesület is.

– Szellemisége és sok programja hasonlít az Ősök napjára, a másik nagy rendezvényre, az ugyancsak Bugacon kétévente megrendezésre kerülő Kurultaj, amely az összes hun és türk tudatú nemzet közös nagy ünnepe – mondja beszélgetőtársunk Törteli László, a Hunor alelnöke. – Mégis az Ősök Napja inkább a Kárpát-medencei magyarság hagyományaira és nagy őseinek emlékére összpontosít, és főleg a magyar hagyományokat bemutató emlékünnep.
Megtudtuk, hogy a háromnapos rendezvényen hagyományőrző jellegű harci bemutatók, lovas versenyek és lovas vetélkedők, íjászprogramok, a magyar–hun–avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és magyar táltoszenei programok, kézműves-bemutatók, kézművesvásár, gyermekprogramok és tudományos ismeretterjesztő előadások szerepeltek. Hatalmas jurtatábor is épült, ahol könnyen eltévedhetett az ember.

A Hunor Íjászegyesület már korábban felvette a kapcsolatot a rendezvény szervezőivel – mondja beszélgetőtársunk, aki olyan nagy hévvel és lelkesedéssel beszélt a rendezvényről, hogy csodálat volt hallgatni. – Mégis, mint mondja, határtalan volt az öröm a temerini íjászok körében, amikor megtudták, hogy a Magyar Turán Szövetség nem kis ajándékkal kíván kedveskedni nekik: egy értékes, tizenkétszemélyes kazah–magyar típusú jurtát ajándékoz az egyesületnek.

Az ajándék jurta a bugaci rendezvényen fel is volt állítva, ezért még nem hozhatták haza Temerinbe, de hamarosan ide kerül. Amint megérkezik, a kapott utasítások szerint, szakszerűen a vásártéren állítják fel, és mindenki kívül-belül megtekintheti nomád őseink lakóotthonát. A Hunor Íjászegyesület ígéretet tett arra, hogy minden hagyományőrző rendezvényén felállítja, nem tulajdonítja el, és ha netán az egyesület felbomlana, egy hasonló hagyományőrző egyesületre örökítik.

Beszélgetőtársunk elmondta azt is, hogy tudomása szerint Vajdaságban csupán még egy jurta létezik, a zentai hagyományőrzők tulajdona, de az másmilyen, mongol jurta. Nagy tisztelettel említette Bíró András Zsolt nevét, aki a Magyar Turán Alapítvány elnöke, a Kurultáj és az Ősök Napja ünnep főszervezője, és aki tulajdonképpen hozzásegítette őket a nálunk egyedülálló kazah–magyar jurtához. Ezért ezúton is köszönet jár neki.

Az, hogy a temerini hagyományápoló íjászok jurtához jutottak, nem a véletlen műve. Az anyaországban szemmel tartják, méltányolják és nagyra értékelik működésüket. Ennek köszönhető a szövetség ajándéka. Az ajándék, amely elismerése az eddigi munkának, mindenképpen ösztönözi majd az egyesület tagjait a további hagyományőrző tevékenységre.