2024. április 25., csütörtök

Bartoli visszavonult

Csakúgy mint öt hete Wimbledonban, a francia Marion Bartoli ismét magára irányította a rivaldafényt. Általános meglepetésre az angol nyílt bajnokság idei váratlan győztese szerdán este Cincinnatiben bejelentette, hogy felhagy a tenisszel.

Bartoli októberben lesz 29 éves, 13 éves profi pályafutása során nyolc tornát nyert, 490 meccset nyert meg, és 299-et veszített el, a versenydíjakból pedig több mint 11 millió dollárt keresett. Az utóbbi néhány esztendőben rendre a húsz legjobb között volt, időnként pedig a tíz legjobb között is láthattuk a nevét. Sportolói nyugdíjba a ranglista 7. helyéről vonul. Mint mondta, a wimbledoni győzelemmel megvalósította nagy álmát, hogy Grand Slam-bajnok legyen, s ezután már nem képes vállalni a nagy megerőltetést, ami ellen a teste folyamatosan tiltakozik, s nem akarja megvárni, hogy súlyos sérülés után kényszerüljön a visszavonulásra.

Bartoli a bejelentést a román Simona Halep elleni háromjátszmás vereséget követően tette, s elhatározásáról csak apja tudott.

Cincinnatiben a női tornán Venus Wlliams és Marija Kirilenko vereségei is figyelmet keltettek, Serena Williams csak fordulattal múlta felül a fiatal kanadai Eugenie Bouchard-t, Jelena Janković ismételten rászolgált a dráma királynője címre, Magdaléna Rybáriková és Alize Cornet pedig ritkán látott izgalmas meccsen döntött a továbbjutásról.

Janković fél órát sem játszott az első szettben az orosz Jekatyerina Makarovával, és hátrányban volt. Nagy harciassága és tapasztalata a balkezes moszkvai ellen is kisegítette a gödörből, így bejutott a nyolcaddöntőbe, a ranglistán felkapaszkodott a 13. helyre, újra ő a legmagasabban rangsorolt szerbiai teniszezőnő, és a következő körben az Australian Open elődöntősével, az amerikai Sloane Stephensszel mérkőzik, ami első találkozójuk. Bouchard az első játszmában minden tekintetben felülmúlta a világelsőt, a következő kettőben pedig nem volt annyira alárendelt szerepben, mint azt az eredmény sugallja. Cornet ugyanúgy veszített, mint ahogy Ana Ivanović ellen nyert. A francia 6:3, 5:2-re vezetett már, amikor a szlovák Rybáriková 9 játékot nyert zsinórban. A döntő játszma 4:0-s és 5:2-es vezetése azonban neki sem volt elegendő. Cornet 5:5-re egyenlített, majd két hosszú játékban mégis kapitulált.

Novak Đoković szerény teljesítménnyel búcsúztatta az argentin Juan Monacót, és a nyolcaddöntőben a belga David Goffinnel játszott, aki meglepte a kanadai Vasek Pospisilt. Novak és Goffin az idén a Roland Garroson játszottak, és Novak három játszmában nyert. Janko Tipsarević ezúttal is csak szoros csatára volt képes Miloš Raonić ellen, nyerni már nem tudott, amiért 20. helyét a torna folyatásában John Isner és Tommy Robredo veszélyeztetheti. Könnyen győzött Rafael Nadal, Andy Murray és Tomáš Berdych, míg Juan Martín del Potro sokat kínlódott Nyikolaj Davigyenkóval, aki mindkét játszmában breakkel csikarta ki az 5:5-öt, azután azonban simán bukott.