2024. március 28., csütörtök

Tízezrek vonultak utcára Egyiptomban

Legalább 638 ember vesztette életét a rendőrség és az iszlamisták közötti összecsapásokban szerda óta

A Muzulmán Testvériség több tízezer híve vonult utcára péntek délután Egyiptomban, miután az iszlamista szervezet tüntetésekre buzdította követőit, meghirdetve a "harag napját". Kairó elővárosaiból a déli ima után tömegek indultak meg a belváros felé, azt skandálva, hogy "le a katonai uralommal". 

A fővárosi Ramszesz téren mintegy 20 ezer ember gyűlt össze, beszámolók szerint lövések dördültek el és könnygázt is bevetettek. A BBC tudósítása szerint a téren a tüntetők megtámadtak egy rendőrőrsöt. A CNN arról számolt be, hogy Kairó belvárosa felett katonai helikopterek köröznek, és géppuskák hangját is hallani. A tévéfelvételek szerint a tüntetők között fegyveresek is vannak.

A biztonsági erők megerősítették a fontosabb intézmények védelmét és a főbb közlekedési útvonalak ellenőrzését, a hadsereg páncélozott járművekkel vonult az utcákra. A belvárosba vezető utakat, a Nílus hídjait és a metróállomásokat lezárták, városszerte ellenőrzőpontokat állítottak fel.

A hatóságok felhatalmazták a rendőröket, hogy éles lőszert használjanak, és figyelmeztették a lakosságot, hogy "a rend védelmezői elleni bármilyen támadási kísérletet a leghatározottabban vissza fognak verni".
A Twitteren keringő helyszíni beszámolók szerint a rendőrök több helyen rátámadtak a tüntetőkre.

A rendőrök négy iszlamistát megöltek az ország északi részén található Iszmáilíja városában. Az egyiptomi állami média szerint egy kairói ellenőrzőponton egy rendőr tűzpárbajban életét vesztette. Az északi Tanta városában könnygázt és madársörétet vetettek be tüntetők ellen, akik egy helyi kormányépületet próbáltak megostromolni.

A Muzulmán Testvériség péntekre "a harag napja" keretében milliós tüntetésekre szólította fel híveit.
Hivatalos adatok szerint legalább 638 ember vesztette életét a rendőrség és az iszlamisták közötti összecsapásokban szerda óta. A rendőri erőszakot számos nyugati és arab ország elítélte.
Az összecsapásokat az váltotta ki, hogy a rendőrség erőszakkal felszámolta az iszlamisták két táborát a főváros két forgalmas terén, ahol a Muzulmán Testvériség hívei Mohamed Murszi kormányfő hadsereg általi elmozdítása miatt tartottak ülő tiltakozást. A Muzulmán Testvériség azt állította, hogy a rendőri erőszaknak a hivatalos adatoknál nyolcszor-kilencszer több áldozata van.

Murszit a hadsereg július 3-án távolította el, miután a Mubarak elleni tüntetések során híressé vált Tahrír-téren ezúttal a tavaly demokratikusan megválasztott, de azóta bírálói szerint egy iszlamista kisebbség érdekeit képviselő elnök megdöntése érdekében gyűltek össze tízezrek.