2024. április 20., szombat

Pajtić: A statútum nem alkotmányellenes

Vajdaság statútuma nem lehet alkotmányellenes, csupán egyes rendeleteit lehet megtámadni – nyilatkozta pénteken Bojan Pajtić tartományi kormányfő a Blic interjújában. Szavai szerint a tartomány hatásköreiről szóló törvényt sem kérdőjelezték meg egészében, csupán annak három százalékát.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Az alkotmánybíróság évente több, a Szerbiai Parlament által meghozott törvény rendeleteit hatályon kívül helyezi. A Szerb Haladó Párt logikáját követve, minden ilyen esetben fel kellene oszlatni a parlamentet, és ki kellene írni a választásokat – érvelt Pajtić.

Véleménye szerint a hatalom kormányzásának első hat hónapjában az önkormányzatok átalakításával ámította a polgárokat, a második félévben pedig a kormányátalakítással leplezték a rossz eredményeiket, most pedig nyilvánvaló, hogy a harmadik hat hónapot a tartományok elleni támadások fémjelzik majd.

– A támadásokkal az ország gazdasági összeomlásáról és a szerbiai polgárok életszínvonalának csökkenéséről kívánják elterelni a figyelmet. A polgárok egyre rosszabbul élnek, a fizetések és nyugdíjak reális értéke csökkent a vásárlóerővel együtt, ugyanakkor növekedek a közigazgatási adminisztráció kiadásai is – vélekedett a tartományi kormányfő.

Szavai szerint a tartományban legközelebb 2016-ban lesznek választások, és ekkor az SZHP újabb alkalmat kap arra, hogy elveszítse őket.