2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS – JUNIOR-VB

Máténak sem sikerült

A Szófiában zajló juniorbirkózó-világbajnokság rajtja nem hozott meglepetést. A páratlan súlycsoportokban az esélyesnek tartott versenyzők diadalmaskodtak, kivéve az 50 kg-ot, ahol az iráni Farshad Isvand vehette át az aranyat, akinek előzőleg nem voltak még nemzetközi sikerei, de az ilyen súlycsoportokban a perzsák mindig jól szerepelnek, így ez sem számít szenzációnak. E kategóriában született meg az első magyar érem Juhász Bence révén, aki a bronzért óriási csatában (5:5) múlta felül a kirgiz Dunkanajevet. A nyitónapon az örmények szerepeltek a legjobban, hiszen két világbajnokuk lett: Karen Aslanyan (60 kg) egy évvel ezelőtt még kadét Európa-bajnok volt, a junior-Eb-győztes Karapet Chalyan (74 kg), a zentai Nemes Viktor legyőzője pedig a legfényesebbre váltotta tavalyi, thaiföldi vb-bronzát.

Tegnap Viktor ikertestvére, Máté lépett szőnyegre a 66 kg-os súlycsoportban, s győzelemmel rajtolt, miután a második menetben 3:0-ra verte a tádzsik Obloberdievet, s ez elég is volt a végső sikerhez. A második körben is jól indult, hiszen 1:0-ra vezetett az azeri Mikahilov ellen, de a második menetben 6:1-re kikapott, s már nem tudott fordítani. Mivel az azeri az elődöntőben nagy arányban (9:0) kikapott az orosz Mancsigovtól, Máté kiesett.

A szerbiaiak közül Nikola Marković (55 kg) már az elején elvérzett az üzbég Mahmudov ellen (4:1, 0:0), Branko Živanović (120 kg) pedig a későbbi bajnokra, az orosz Szemenovra futott a rajton, s bár hősiesen küzdött (3:3, 0:0), ő volt a vesztes.

A magyarok sem sokat mutattak, egyedül Mertse Ádám (120 kg) jutott a vigaszágra, akit szintén az említett Szemenov vert meg (7:0), de ott meg a szerb fiú győzte le 8:0-ra, technikai tussal. Živanović ekkor csak egy lépésre volt a bronzmérkőzéstől, de ezt az egyet nem sikerült megtennie, ugyanis a román Barbazan az első menetben 3:0-ra elhúzott, s előnyét a következőkben nem sikerült ledolgozni.

Világbajnokok, kötöttfogás, 50 kg: Farshad Isvand (iráni). 55 kg: Kilic Serif (török). 60 kg: Karen Aslanyan (örmény). 66 kg: Abujazid Mancsigov (orosz). 74 kg: Karapet Chalyan (örmény). 84 kg: Sosruko Kodzokov (orosz). 96 kg: Musza Evlojev (orosz). 120 kg: Szergej Szemenov (orosz).

Ma a lányok veszik át a szőnyegeket, szombaton pedig a szabadfogásúak következnek.