2024. április 20., szombat

Egy újabb zentai Vasember

Igor Sabo, aki túlsúly miatt kezdett el futni, 14 óra 37 perc alatt teljesítette a 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42,2 km futásból álló versenyt

Tavaly Aleksandar Zelić az Ironman teljesítése után azt nyilatkozta, örül annak, hogy szülővárosában néhányan kedvet kaptak az embert próbáló verseny teljesítéséhez. A Zenta Úszóklub edzőjét a 24 éves Igor Sabo követte, akinek az úszás okozta a legkevesebb gondot, nem véletlenül.

– Több mint tíz éve vízilabdázok, így az úszás igazán testhezálló feladat volt. Igaz, hogy négy éve túlsúly miatt kezdtem el futni, de megszerettem, és bíztam benne, hogy az utolsó versenyszám teljesítésével sem lesz problémám. Ha így nézzük, akkor csak a kerékpározást kellett beiktatnom, azonban ez nagyon nehéz volt – mondta Sabo, aki hozzátette, hogy semmiféle kerékpáros múlttal nem rendelkezett, így a nulláról kezdte, s jutott el a nagyon komoly edzésekig, végül a 180 kilométer teljesítéséig is. – Két évig tartott a teljes felkészülés a versenyre: az első év az olimpiai triatlonról szólt, ami jól sikerült, ugyanis az ország legjobbjait felvonultató sprinttriatlonon 14. lettem.

Amikor először találkozott a gondolattal, hogy elinduljon egy Vasember versenyen, el sem tudta képzelni, hogy egy ilyen versenyt ő majd egy napon befejez. – Úgy indultam neki, hogy na jó, tegyünk egy próbát, eljutok egy szintig, aztán annyi volt. Azonban ahogy múlt az idő, s feszegettem a teljesítőképességem határát, rájöttem, hogy igenis képes vagyok végigcsinálni a versenyt. A napi egy-két órás edzésektől szépen lassan eljutottam a hatórás tréningekig. Külön étrendet alakítottam ki, s meghatároztam a résztávokat, amelyeket igyekeztem teljesíteni az előírt idő alatt.

Sabo igyekezett egyszer-kétszer, ha szétbontva is, de megcsinálni az egész Ironmant, a kerékpározás azonban nem jött össze: 130-140 kilométerig jutott.

– Bíztam magamban, hogy képes leszek a 180 kilométer teljesítésére. Jobban tartottam attól, hogy mi fog történni akkor, amikor leszállok a kerékpárról. Félelmem beigazolódott, a futás első köre volt a legkritikusabb számomra: életem legrosszabb érzése volt az, a lábaim nagyon fájtak, így kénytelen voltam egy kicsit sétálni, de szerencsére sikerült túljutnom a holtponton.

Sabót Farkas Ádám vezetésével egy kis csapat kísérte el Nagyatádra, ahol az idén 483-an teljesítették a távot: a 367. helyen végzett sportoló kiemelte, hogy nagyon hálás, mivel mindenben segítettek, így neki csak a versenyre kellett összpontosítania. A következő évben – ha talál rá támogatókat – a tervei szerint két Ironmant és egy fél Ironmant szeretne teljesíteni, s ha minden a tervek szerint halad, akkor két év múlva belevágna egy dupla Ironmanbe.

A munkavállaláshoz kötelező egy Ironman teljesítése?

Sabo az Aleksandar Zelić által működtetett Fit for Life edzőteremben dolgozik. Megkerülhetetlen volt a kérdés, hogy vajon a tulajdonos, aki egy évvel korábban teljesítette az Ironmant, megköveteli-e a munkatársaitól, hogy ők is legalább egyszer célba érjenek a nagyatádi versenyen.

– Természetesen nem kötelező, de a mi találkozásunk az Ironmannek köszönhető, ugyanis mikor én elkezdtem kacérkodni a gondolattal, hogy elindulok a versenyen, akkor valaki megemlítette, hogy Zelić is erre készül. Találkoztunk, elbeszélgettünk, és aztán jött az edzőterem megnyitásának az ötlete.

Funkcionális edzés

A zentai Fit for Life edzőterem új helyre költözött: szombattól már a híd közelében, az egykori Dan üzlet helyén található. Szombaton minden érdeklődőt szeretettel várnak az új edzőterembe, ahol a zentaiak a verseci CrossFit-csapattal és a Spartanac Bokszklubbal 11 órai kezdettel funkcionális edzést tartanak. Délután két órakor a Népkertben a Green Future zenei fesztiválon kerül sor bemutatóedzésre.