2024. április 25., csütörtök

Egyelőre Egyiptomban maradnak a szerbiai turisták

Az Egyiptomban kihirdetett szükségállapotot követően a helyi nyaralóhelyeken továbbra is béke van, de a piramisokhoz szervezett népszerű kirándulásokat beszüntették. Az utazási irodák visszaadják azoknak a turistáknak a pénzét, akik a közeljövőben utaztak volna Egyiptomba, de elálltak szándékuktól. Vagy ha akarják, más úti célt választhatnak.

Aleksandar Seničić, a szerbiai utazási irodák egyesületének (YUTA) igazgatója szerint azok a turisták, akik már Egyiptomban tartózkodnak, a szükségállapot ellenére, ott is maradnak, természetesen betartva a biztonsági előírásokat.
– Abban az esetben, ha nem veszélyeztetett a turisták biztonsága, a nyaralásuk lejárta után térnek haza a legelső repülőjárattal. Az ellenkező esetben azonnal megszervezzük a mentésüket – mondta a YUTA igazgatója.
Dragan Bisenić, Szerbia kairói nagykövete azt nyilatkozta, hogy eddig egyetlen szerbiai állampolgár sem kérte a nagykövetség segítségét a forrongások ideje alatt.
A nagykövet elmondta, fontos, hogy a szükségállapothoz a turisták is tartsák magukat, hiszen rájuk is vonatkozik, nem csak az egyiptomiakra. A szükségállapot ideje alatt tilos az utcán tartózkodni este 19-től reggel 6-ig. A nagykövet arra kéri a turistákat, hogy kijárási tilalom alatt a turisták maradjanak a hoteljeikben, ne menjenek az utcára, mert ellenkező esetben előállítják őket. Emellett tartózkodjanak a szárazföldi kirándulásoktól is, mert helyi tüntetésekbe és az útlezárásokba keveredhetnek.