2024. április 26., péntek

Barátkozva riportoznak

Kárpát-medencei újságírók Erzsébetlakon

Húsz erdélyi, kárpátaljai és vajdasági magyar újságíró jött el a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének háromnapos Riporttáborába, amelynek az erzsébetlaki Nemzetközi Természetvédelmi Kutatóközpont adott otthont. A nyári szabadságok miatt a kis létszámú horvátországi és szlovéniai magyar szerkesztőségek ezúttal nem képviseltethették magukat.

A Kárpát-medencei újságírók a barátkozás mellett, és közben, körbejárják a vidéket, és ki-ki a maga elképzelése szerint megpróbál olyan témát feldolgozni, amely számíthat a nézők, hallgatók és olvasók érdeklődésére. Az ötlet az erdélyi újságírók tapasztalata nyomán született, akik már szerveztek hasonló tábort. Azért esett a választás a riportra, az újságírás legnehezebb műfajára, mert kevés van belőle, úgy az írott sajtóban, mint az elektronikus médiában is.

– Erzsébetlakot és Közép-Bánátot azért választottuk, mert úgy ítéltem meg, hogy itt nagyon sok jó kezdeményezés van, amelyekről a Kárpát-medencében érdekes volna hírt adni – mondta Tóth Lívia, a VMÚE elnöke. – A falusi turizmus, a mezőgazdaság, a konyhakertészet, a halastó, a Császár-tó természetvédelmi terület, vagy Écskán a Lázár-kastély mind-mind olyan téma, amelyek sokaknak érdekesek lehetnek. Ugyanakkor nagyon szép ez a környezet. Már maga az ide vezető út is egy élmény, ez a falu pedig egy csodálatos közösség, ahol rengeteg érdekes dolgot talál az, aki messziről jön. Úgy gondoljuk, hogy ez jó hely arra, hogy itt legyen a szállásunk, és aztán innen keressük fel a környező falvakat: Lukácsfalvát, Muzslát, Szentmihályt, Écskát, Titelt. Előadások nem lesznek, hanem mindenki kiválaszthatta magának a témát. Szerintem mindenki úgy érkezett, hogy már tudja, mi az, ami érdekli, és reméljük, hogy mindenki jó néhány anyaggal a tarsolyában megy majd haza. Készítünk jó riportokat, amit mindenki a saját munkahelyén tud azután bemutatni, leírni, tévében, rádióban leadni, a Kárpát-medencei kollégák pedig hazaviszik és hírét keltik annak a vidéknek, ahol ez a tábor van.

A vajdasági újságírók ebből a szempontból előnyösebb helyzetben vannak, mert ha úgy értékelik, hogy nem gyűlt össze elég anyag, akkor később bármikor még ki tudnak jönni a vidékre, hogy kiegészítsék a begyűjtött anyagot.

A tábort a tartományi tájékoztatási titkárságtól és az MNT-től kapott támogatásból sikerült megvalósítani. A Bethlen Gábor Alap hozzájárulásának köszönve pedig az itt készült riportokat jövőre könyv formájában is megjelentetik.

A Kárpát-medencei újságírókat tegnap dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök látta vendégül, ismertette a püspökség múltját és betekintést adott jelenébe, közben pedig válaszolt a kollégákat érdeklő számos kérdésre.

A Riporttábor jó apropója, hogy az idén tízéves a VMÚE, tehát jubileumi rendezvénynek is tekintethető. A vajdasági magyar újságírók ezzel ünneplik meg, hogy egyesületük egy évtizede létezik.