2024. április 16., kedd

Őszre elkészül az új központi konyha

A Radosno detinjstvo gyermekintézmény központi konyhájának a munkálatai októberre befejeződnek, összesen 67 újvidéki, és környékbeli óvodának készítik majd itt az ennivalót. Az elkövetkező napokban 34 millió dinárt fizetnek be a gyermekintézmény számlájára, ennek köszönhetően, két év után folytatódhatnak a konyha építkezési munkálatai.

A központi konyha megépítése 2011 novemberében kezdődött, egy részét befejezték, de hátramaradtak az utómunkálatok, az áramvezetékeinek a beszerelése, valamint a konyha berendezése.

– Úgy tűnik, mindenki betartja a megbeszélt határidőt, így őszre végre egy modern központi konyhával rendelkezik majd Újvidék – mondta Ruža Pajantić, a Radosno detinjstvo gyermekintézmény sajtószóvivője. Hozzátette, óriási jelentősége lesz az új központi konyhának, mert jelenleg két konyhában biztosítják az óvodások étkeztetését, itt jelenleg 10 000 óvodásnak biztosítják a táplálkozást, ami azt jelenti, hogy a szakácsok sokszor két váltásban kénytelenek dolgozni – írja a 021-es rádió hírportálja.

Az új központi konyha megépítésére összesen 520 millió dinárt terveztek, ebből 471 milliót az építkezési munkálatokra szántak. A Nagybefektetési Alap és az építkezési minisztérium 10-10 százalékkal járulnak hozzá a konyha megépítéséhez, a maradék összeget pedig a Szerbiai Fejlesztési Alap biztosítja. Az újvidéki önkormányzat telket biztosított a konyhának, valamint az épület kommunális felszerelését pénzeli.

A központi konyha megépítését azonban sok ellentmondás kíséri. Az első kiírt versenypályázaton az épület megépítéséhez tervezett összeg 10 millió euró volt, ennek ellenére a Dijagonal vállalat kínálatát fogadták el, amely 370 millió dinárért kínálta a konyha megépítését. A versenypályázaton részt vett egy Monera elnevezésű vállalat is, amely a fele összegért építette volna meg a konyhát, mégsem őket választották. A tartományi költségvetési felügyelőség ennek ellenére, nem talált semmi különöset a versenypályázat lebonyolításának a folyamatában.

A Dijagonala vállalat kínálatát ítélte a legjobbnak Borislav Samardžić, a Radosno detinjstvo igazgatója is, annak ellenére, hogy egy független olaszországi tanácsadói cég megkérdőjelezte a versenypályázat győztesével kapcsolatos döntést.