2024. április 20., szombat

„Egy gyöngébb ellenfél elleni gólzáporos győzelem becsaphat bennünket”

A napokban világszerte felkészülési mérkőzéseket játszanak a nemzeti csapatok, és nem kivétel ez alól a magyar és a szerb válogatott sem. Előbbi hazai pályán mérkőzik meg Csehországgal, utóbbi pedig Barcelonában csap össze Kolumbiával.

A magyar csapatnak jó emlékei lehetnek a csehek (és jogelődje, Csehszlovákia) elleni meccsekről, ugyanis összességében kiváló ellenük a mérleg: 42 mérkőzés, 21 győzelem, 12 döntetlen, 9 vereség, 101:71-es gólarány. Ráadásul Magyarország a két együttes legutóbbi meccsét is győzelemmel zárta, tavaly júniusban 2:1-re nyert ugyancsak barátságos mérkőzésen Prágában. A szövetségi kapitány, Egervári Sándor elmondta a meccs kapcsán, hogy habár a jelenlegi keret készül majd a szeptemberi, Románia elleni vb-selejtezőre is, egyelőre azzal a mérkőzéssel nem foglalkoznak: „A játékosok fizikai felkészültségi szintje meglehetősen vegyes, hiszen van, ahol még el sem kezdődött a bajnokság, míg mások már több tétmeccsen is túl vannak. A következő edzések feladata, hogy képet kapjunk arról, kik vannak a legjobb formában, kik tudnak a leginkább segíteni a csapaton. A románok elleni vb-selejtezővel még egyáltalán nem foglalkozunk, egy bukaresti vb-selejtező semmilyen szempontból sem hasonlítható össze egy budapesti felkészülési meccsel. Előbb a csehek ellen szeretnénk győzelemmel zárni, már csak azért is, mert egy siker megerősítené a játékosok hitét a bukaresti összecsapás előtt.”

A magyar csapatba két újonc kapott meghívást, a paksi Fiola Attila és a győri Varga Roland is először öltheti majd magára címeres mezt azon a mérkőzésen, amelyet a világ egyik legismertebb bírója, az angol Howard Webb vezet majd.

A szerb válogatott Barcelonában lép pályára, és Kolumbiával küzd meg, amellyel a jogelőd, Jugoszlávia négyszer csapott össze, és 3 győzelem mellett 1 döntetlent ért el ellene – az összesített gólarány 7:0. A szerb együttesben az egyetlen újonc az U19-es válogatott „aranykapusa”, Predrag Rajković. Siniša Mihajlović szövetségi kapitány elmagyarázta, hogy miért épp ezt az ellenfelet választották, és miért nem egy gyengébb csapatot: „Csak az erős válogatottak – mint amilyen Kolumbia – elleni mérkőzések alapján láthatjuk meg, hol tartunk jelenleg, és hogy mennyit fejlődtünk az utóbbi időben. Egy gyöngébb ellenfél elleni gólzáporos győzelem becsaphat bennünket, és nekünk erre most nincs szükségünk.”