2024. március 28., csütörtök

Elhalasztották a tanévkezdésre meghirdetett sztrájkot

A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezete elállt a szeptember 2-ára bejelentett munkabeszüntetéstől

Žarko Obradović oktatási miniszter és Mlađan Dinkić pénzügyminiszter leváltása miatt a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezete arra kényszerül, hogy elálljon a tiltakozástól, mert nincs kivel tárgyalniuk a fizetési szorzószámok módosításáról, ami a sztrájkba lépők legfontosabb követelése lett volna. Mint Slobodan Brajković, az említett szakszervezet elnöke kijelentette: meg kell várniuk az új kormány megalakulását, hogy legyen tárgyalópartnerük. A tiltakozás megkezdésének új időpontját is ki kell jelölniük arra az esetre, ha a megbeszélések eredménytelenek lesznek. Abban az esetben is kénytelenek elhalasztani a tiltakozást, ha augusztus 26-án megalakul az új kormány, mert a munkabeszüntetést a szakszervezet köteles 15 nappal korábban bejelenteni.

Mint ismeretes, a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezete még május végén döntött arról, hogy szeptember 2-ától hétnapos sztrájkba lép, ha a kormány nem egyezik bele az oktatásügyi dolgozók fizetési szorzószámának a módosításába. A szakszervezet azt kéri, hogy az oktatásügyben a fizetések aránya 1:3 legyen, ez a különbség az iskolák dolgozóinak a legalacsonyabb és a legmagasabb fizetés között jelenleg 1:2.

A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnöksége ma dönt arról, hogy tagsága esetleg sztrájkkal kezdi-e a tanévet. A Függetlenség pedagógus-szakszervezet már a szünidő előtt megkezdte az őszre kilátásba helyezett tiltakozás előkészületeit.