2024. április 25., csütörtök

Az aszály komoly nyomokat hagy a növényeken

Szántóföldi kultúrák

A kukoricán a múlt héten tovább erősödtek az aszály tünetei, a csöveken láthatók a gyapottok-bagolylepke- és a kukoricamoly-lárvák károsításának nyomai. A kukoricabogár imágói jelen vannak a növényeken, de nem okoznak kárt. 

A csemegekukorica-fajtákon folyamatos a gyapottok-bagolylepke és a kukoricamoly lárváinak kelése, ahol még nem védekeztek a második nemzedék ellen, ott ajánlott (Avaunt, Coragen).

Gyümölcsösök

Az almaültetvényeken jelenleg nem veszélyeztet varasodásfertőzés. Az almamoly rajzása folyamatos és egyre erősödik. Már elkezdődött a harmadik nemzedék peterakása. A később érő fajtákat még kell permetezni (Avaunt, Coragen).

A szilvaültetvényeken a szilvamoly rajzása folyamatos, mint ahogy a peterakás is. A kelő lárvák ellen védekezni kell, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartásával. (Fenitrotion, Grom, Gusathion).

A szőlő ültetvényeken a peronoszpórafertőzés a levélen gyenge, az olajfoltok megszáradtak, a fürtfertőzés minimális. A lisztharmat fertőzése igen erős. A tünetek levélen kevésbé jelentkeznek, de a fürtön fokozódó mértékben mutatkoznak, védekezés szükséges (Tilt, Akord, Falcon). A lisztharmattal fertőzött bogyók felrepednek, és a sebeken keresztül könyebben fertőz a szürkepenész kórokozója is (Switch, Cantus, Pyrus, Mythos permetszereket használhatunk).

 
Zöldségfélék

A burgonyatáblákon tovább erősödött az alternáriás levélfoltosság. A nem öntözött területeken a szárazság miatt fonnyad, szárad a lombozat.

A paprikatáblákon a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke lárvái okozhatnak károkat. Az idén a kukoricamoly igen nagy számban repül. Ez a kártevő petéit csoportosan rakja a levelekre, a lárvák pedig befúrnak a termésbe. A gyapottok-bagolylepke rajzása eddig elenyésző, augusztus folyamán várható tömeges megjelenése. Tojásrakása is folyamatos. Ez a kártevő petéit egyesével rakja a levelekre és a termésre, a lárvája pedig szintén a termésben károsít. A paprikát, és a paradicsomot rendszeresen kell ellene védeni. Erre a célra az ovicid-larvicid hatású rovarölők ajánlottak (Avaunt, Coragen), 10-12 naponkénti ismétléssel.

A káposztatáblákon jelenleg a molytetvek jelentkeznek tömegesen (Chess, Actellic, Decis szerek ajánlaottak). Egyes parcellákon a káposztamoly lárvái is károsítanak a növényeken. (Mavrik, Karathe zeon, Sumi alfa).