2024. március 28., csütörtök

Vaklárma!?

Egyelőre nem világos, miért kellett valakinek elővennie a hat évvel ezelőtti tiszai halpusztulás témáját, és lengetni a társadalmi hálókon hírcsemegézők orra előtt. Mégpedig úgy, mintha most következett volna be. Persze, kiolvasható volt, hogy a hír 2007. szep­tember 6-ai, és azt is, hogy az előző nap gyászos történéséről számol be. Tehát minden a helyén. Ám ha a képen haltetemkupacok látszanak, senki se bíbelődik a lapalji apró betűs keltezéssel.

Vaklárma ide, farkaskiabálás oda... nem tudunk igazából haragudni arra, aki felelevenítette a témát. Egyrészt azért, mert megtörtént. Másrészt azért, mert (hivatalosan) ma sem tudjuk, ki követte el. És végül azért – talán ezzel kellett volna kezdeni a felsorolást –, mert megismétlődhet.

Miközben a társadalmunkban eluralkodott elégedetlenség okai általánosak és ho­sszan sorolhatók, a hal- és vízügyek konkrét ráadás erre. Mindenkit szorít, csakhogy a horgászét szűkebbre szabták. Mindenütt rossz, de a vízpartra sem érdemes menekülni, mert ott még rosszabb. Kiviláglik ez a szóban forgó álhír nyomán kipattant kommentárokból.

Felsorolásuktól eltekintünk, és üzenetük burkolatlan volta miatt nem is idézünk belőlük. De meg kell állapítani: fenyegetőek. Nem kell lélekbúvárnak lenni annak megállapításához, hogy azzal a világgal, amelyben a nyilvánvaló és átlátszó álhírek is heves indulatokat képesek kiváltani, játszani veszélyes. Felmerül a kérdés, odafigyelt-e valaki arra, hogy azokban a körökben, melyekre nem is olyan régen még a végtelen jóindulat és a nyugalom volt a jellemző, most az elégedetlenség öltött igen konkrét formát? Nem hiszünk abban, hogy az illetékesek figyelmét az ilyesmi elkerüli. Ugyanakkor közelmúltunk gyakorlata bizonyítja, hogy éppen ők (olvasd: illetékesek) élnek előszeretettel a „látszat konkretizálásának” eszközeivel avégett, hogy az általánosról eltereljék a figyelmet.

A vaklármát, az álhírt, az üres híreszteléseket nem szeretjük. De ez az egy, most az egyszer, jól jött. Rávilágított, hogy a víz és a hal világában otthonosak közhangulata „általánosan konkretizálódott”.