2024. április 25., csütörtök

Régi arcok is megjelentek

Az I. Szeretem Zentát fesztiválról

Önfeledt mókázás, kacagás és éjszakába nyúló fergeteges buli jellemezte a szombaton a zentai Népkertben megtartott I. I Love Zenta fesztivált, melynek szervezője, a községi idegenforgalmi szervezet azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egy rövid kikapcsolódás erejéig hazainvitálja a városból az elmúlt években, évtizedekben elszármazottakat. Úgy tűnik, a szervezőknek sikerült teljesíteniük a küldetésüket, a rendezvény sikere teljes mértékben felülmúlta az elvárásaikat.

A Kioszk vendéglő előtti tisztás már a kora délutáni órákban benépesült, s fiatalok kacagásától volt hangos, ugyanis itt rendezték meg a negyedik Játékok határok nélkül vetélkedősorozat első fordulóját. A vetélkedőn részt vevő tíz csapat a fesztivál jellegének megfelelően a Tisza-parti város jellegzetességeivel kapcsolatos ügyességi és gyorsasági játékokban versenyzett. A versenyszámok során felidézték a zentai csatát, a Tisza folyót és a tiszavirágzást, a szökőkutat, de még a folyón átívelő hidat is fel kellett építeniük a csapatoknak, s rendhagyó módon egy sétakocsikázást is tettek a „város körül”. Természetesen a vetélkedő történetében óriási sikert arató „parasztnarkó” versenyszámot is felidézték a játékok során. Ebben a versenyzőknek egy rúdig kellett elszaladniuk, a homlokukat egy műanyag szivaccsal burkolt rúdra helyezve kellett forogniuk 10 kört, majd igencsak „kómás” hangulatba kerülve vissza kellett szaladniuk a csapattársaikhoz. Az igencsak mulatságos, de kimerítő vetélkedő végén az Idegölők csapata diadalmaskodott.

A kora esti órákban szépen lassan, de biztosan kezdett benépesülni a hangulatosan kialakított fesztiválterület is, s Kovács Nemes Andor és Baráth Attila, a Szabadkai Népszínház színművészei a Tőke István Mosolygó Tisza mente című kötetéből való anekdoták felolvasásával már szinte telt ház előtt repítették vissza a jelenlévőket a múlt sokkal komótosabb világába.

Az este folytatásában az országos bajnok asztaliteniszező és az ezüstérmes vízilabdázó lányokat köszöntötték a színpadon, majd a helybéli Retrosong együttes fellépése következett. A zenekar már-már örökzöldnek számító magyar, angol és exjugoszláv slágereket előadva nagy sikert aratott, egy-egy sláger hallatán többen is táncra perdültek. A közönség a koncert alatt a látványos mutatványokkal fellépő tűzzsonglőrt is vastapssal jutalmazta.
A Retrosongot az úgyszintén helybéli O-ruk zenekar követte, amely már egy kicsit keményebb rockzenei vizekre vezette a közönséget.

A fesztiválon, rendeltetéséhez híven, szép számban vettek részt a városból elszármazottak is, köztük a jelenleg Csongrádon élő Kopasz Zoltán, aki örömét fejezte ki, hogy egy ilyen jellegű rendezvényt szerveztek.
– Látom, hogy a régi arcok megjelentek, s szinte mindenkinek ott ül az arcán az öröm. Örülök, hogy visszajöhettem egy ilyen ünnepségre. Nagyon bízok abban, hogy a következő években ez hagyományossá válik, s remélem, hogy a fiatalok is hazatérnek az ilyen rendezvényekre – jegyezte meg a külföldön élő férfi, aki egyébként évente 4-5 alkalommal látogatja meg szülővárosát.