2024. április 19., péntek

Segít az önkormányzat

Pénteken születik döntés a Jugoremedija gyógyszergyár bérbeadásáról

Pénteken 11 órakor kezdődik a nyilvános árverés a nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár bérbeadásáról. Tegnap a vállalat egykori dolgozóival és részvényeseivel, valamint Radovan Savić csődeljárási igazgatóval és az átszervezési terv egyik benyújtójával, Dušan David Mladen üzletemberrel tárgyalt Čedomir Janjić alpolgármester. A beszélgetésen az önkormányzat képviselői támogatást ígértek az egykor jó nevű vállalat újraindításához.

Ha lesz érdeklődő (ez már csütörtökön világos lesz, mert akkor jár le az árverésen való részvételre feljogosító letét befizetésének határideje), akkor ez átmeneti megoldás lesz a gyár megmentésére, amely elsősorban az átszervezési terv elfogadásától illetve megvalósításától függ. Az átszervezési tervet a Hypo Alpe Adria Bank (a legnagyobb hitelező) és a belgrádi Blue rose fund néven bejegyzett kft. nyújtotta be, amely mögött Dušan David Mladen, szerb származású amerikai üzletember áll, aki már egy rövid ideig igazgatta a csődbe jutott vállalatot. Korábban a prágai Eurofarm cseh kompániát és a szlovák Imuna társaságot is emlegették a lehetséges partnerek között, de mindkét társaság visszalépett.

Radovan Savić közölte, hogy a lelendő bérlőnek havi ötvenezer eurót kell fizetnie, és legalább félmillió euróval is rendelkeznie kell, mert mint mondta, egyéves kényszerszünet után ennyi pénz szükséges a termelés újraindításához. Szerinte nem lesz nehéz újraindítani a termelést annak, akinek van ennyi pénze.

Branislav Markuš a hitelezők közgyűlésének elnöke szerint minden megoldás jobb, mint a gyár felszámolása, aminek következtében 460 dolgozó maradna munka nélkül, akik abban reménykednek, hogy visszakerülnek munkahelyükre és megfizettetik az elmaradt béreiket.