2024. április 24., szerda

Augusztus végéig átalakul a kormány

Dačić és Vučić nem cserélik fel egymás között tisztségüket – mondta Branko Ružić

A Szerbiai Képviselőház augusztus 26-án vitatja meg a köztársasági kormány átalakításának témáját, jelentette be kedden Nebojša Stefanović házelnök. Reméli, hogy a kormány még ezen a héten elküldi a parlamentnek a minisztériumokról szóló törvény módosítási és kiegészítési javaslatát. Az ülésen a képviselők elmondhatják véleményüket a miniszterek leváltásáról, illetve lemondásáról, majd ezt követően az új tárcavezető jelöltek szólalnak fel.

Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt Végrehajtó Bizottságának elnöke cáfolta, hogy Ivica Dačić kormányfő, szocialista pártelnök, valamint Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes, a Szerb Haladó Párt elnöke felcserélik egymás között tisztségüket. Dačić és Vučić ugyanabban a sorsban osztozkodnak, és hatalmas felelősség terheli mindkettőjüket a stratégiailag fontos döntések meghozatalának tekintetében, mondta Ružić. Szerinte az SZHP tisztségviselői nem gyakorolnak nyomást Dačićra, amikor arról nyilatkoznak, hogy Vučićnak kellene átvennie a miniszterelnöki tisztséget. Mindenkinek jogában áll beszélni vágyairól és elképzeléseiről – hangsúlyozta Ružić.

Rasim Ljajić, a kormány alelnöke támogatja Sulejman Ugljanin tárca nélküli miniszter azon kérését, hogy a kormány átalakítása után valamelyik minisztérium élére kerüljön. Ami magát az átalakítást illeti, Ljajić úgy véli, hogy azt minél előbb be kellene fejezni, mert a folyamat már így is túlságosan hosszú ideje tart. Először azzal kapcsolatban találgattak, hogy ki megy el a kormányból, most pedig azzal kapcsolatban, hogy ki jön a helyükre, tette hozzá Ljajić.

Kori Udovički, a Szerbiai Nemzeti Bank valamikori kormányzója jó ötletnek tartja, hogy a szerb kormány munkájában külföldi szakértők is részt vegyenek, a miniszteri tisztségeket azonban politikusoknak kellene betölteniük, mivel a politika nemzeti kérdés. Szerbia problémáinak a gyökerét a gazdaság területén kell keresni, ezért megfontolt és hosszú távú intézkedésekre van szükség, magyarázta Udovički. Szerinte az országban nincsenek megfelelő szakmai intézmények.

– Legideálisabb esetben a szakértők több mandátumban is az éppen aktuális miniszter mellett maradnának. Ezért nincsen szükség arra, hogy a miniszter szakértő legyen. Politikával a politikusoknak kell foglalkozniuk – nyilatkozta Udovički.

Radivoje Mitrović, az oktatásügyi, tudományügyi és technológiai fejlesztési minisztérium államtitkára szintén jó ötletnek tartja, hogy a kormányban külföldi és szerbiai származású, külföldön diplomázott szakértőket is alkalmazzanak. Az amerikai egyesült államokbeli Yale Egyetemen diplomázott niši származású Lazar Krstić, akit eddig leggyakrabban emlegetett a szerb sajtó a kormány jövőbeni munkatársaként, csak egyike annak a kiemelkedően tehetséges 45 ezer szerbiai fiatalnak, akik részt vettek a Petnica Kutatóállomás programjában. A szóban forgó fiatalok nagyobb része külföldön építette és építi karrierjét. Mitrović sem érti, hogy az állam miért nem alkalmazta eddig ezeket a fiatalokat, még akkor sem, amikor azok maguk ajánlkoztak.

Krstić kedden egyébként Szerbiába utazott. Belgrádban csak rövidebb ideig tartózkodott, majd azonnal Nišbe folytatta útját. A sajtó szerint Krstić lehet Szerbia új pénzügyminisztere. A Yale Egyetemen matematika, közgazdaság, politológia és etika szakokon diplomázott. Jelenleg a Baker & McKenzie nemzetközi jogi tanácsadó cég munkatársa.