2024. április 25., csütörtök

Agónia vagy változás

Igor Mirović: Az SZHP mindent megtesz, hogy megbuktassa a tartományi kormányt

Vajdaság előtt két út áll, vagy tovább folytatja az agóniát, vagy politikai és személyi változtatásokba kezd, megváltoztatja Belgráddal kapcsolatos hozzáállását és megnyitja a kaput a „közös” projektek előtt – értékelte tegnap Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt alelnöke és a párt Vajdasággal foglalkozó tanácsának elnöke. Kiemelte, ha az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítéli meg Vajdaság statútumának valamely jelentős elemét, akkor a tartományi kormánynak le kellene mondania, és ki kellene írnia a rendkívüli tartományi választásokat. Reményei szerint az Alkotmánybíróság tiszteletben tartja majd a határidőket, és az év végéig kiderül, hogy Vajdaság statútuma összhangban van-e az alkotmánnyal, vagy sem. Véleménye szerint a statútum egyes rendelkezései megbuknak az Alkotmánybíróság előtt.

– Mi történik majd ezután, azt ebben a vajdasági politikai posványban nehéz megmondani. Ha valódi Vajdaság lennénk, akkor a tartományi kormány lemondana, kiírnák a rendkívüli választásokat, majd az új hatalom az ellenzéki pártokkal karöltve egy új, szélesebb konszenzuson alapuló statútumot hozna. Félő, hogy a jelenlegi hatalom a tisztségek megtartása érdekében a nehezebb utat választja – mondta az alelnök.

Szavai szerint a jelenlegi tartományi kormány nem eléggé talpraesett, felelősségteljes és megfontolt, hogy Belgráddal együtt befektetőket vonzzon Vajdaságba. Arról, hogy a kínaiak csak Közép-Szerbiában alapítanak gyárakat, Vajdaságban pedig nem, Mirović szerint a tartományi adminisztráció is tehet. Bejelentése szerint az SZHP a következő időszakban mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon Bojan Pajtić kormányának megbuktatásához. Ilyen politikai aktivitás lenne az SZHP hódsági és verbászi esedékes győzelme az év végéig megrendezendő helyhatósági választásokon, a tartományi alapokról szóló igazság felderítése és a tartományi ellenzék nyomásgyakorlása a képviselőházban.

– Természetesen nem utasítjuk vissza a polgárok újabb nagygyűlését sem, amennyiben az megszakítaná Vajdaság agóniáját – érvelt Mirović, hozzátéve, hogy ha a gyülekezést megszervező párt a tüntetést a polgárok biztonságát figyelembe véve szervezi meg, akkor az ilyen politikai véleménynyilvánítás kívánatos a politikai életben.

Kiemelte, hogy egy nagyszabású tüntetés megszervezése megmutatja, hogy helyi szinten mekkora ereje van egy adott pártnak, és megkérdőjelezte, hogy a Demokrata Párt egy ilyen megmozdulásra mozgósítani tudna több ezer embert.