2024. április 25., csütörtök

Politikai lejáratás kísérlete

Miroslav Vasin: Vajdaság az ország legfejlettebb régiója

Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár, a Demokrata Párt tartományi bizottságának elnöke tegnapi szabadkai látogatása során politikai nyomásgyakorlásnak és a tartományi hatalom lejáratásaként ítélte meg Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt alelnökének kijelentését, miszerint amennyiben az Alkotmánybíróság úgy ítéli meg, hogy a tartomány statútuma nincs összhangban az Alkotmánnyal, a tartományi kormánynak le kellene mondania és ki kellene írni a rendkívüli választásokat Vajdaság területén.

– A Szerb Haladó Párt tisztségviselőinek kijelentései mind a vajdasági kormány munkájának a destabilizálására irányulnak. Ilyen például az a megállapítás is, miszerint Vajdaság Szerbia legfejletlenebb része. Ezt tényekkel kellene alátámasztani, a tények azonban az ellenkezőjét mutatják. Vajdaság ugyanis az ország legfejlettebb régiója, természetesen Belgrád után, amely magasabb átlagfizetéssel rendelkezik és alacsonyabb munkanélküliséggel számol, de hát Belgrád az ország fővárosa. Vajdaság a kivitel terén, a termelési és nem termelési tevékenységeket illetően is élen jár, a külföldi beruházások 46 százaléka a tartomány területén valósul meg. Vajdaság a Financial Times gazdasági magazin szerint a negyedik legvonzóbb terület Európában a külföldi beruházók számára – mondta el Miroslav Vasin.

A demokrata tisztségviselő nyilvánosan kérte a Szerb Haladó Párt képviselőit, hogy ne állítsanak valótlanságokat, és felvetette a kérdést, miért alacsonyítják le a tartományi kormány tevékenységét, és helyezik figyelmen kívül a vajdaságiak választási akaratát.

– Inkább arra kellene törekedniük, hogy Vajdaság megkapja mindazokat a javakat, amire az Alkotmány szerint jogosult, és nem azon fáradozni, hogy módot találjanak a tartomány megkárosítására. A köztársasági kormány tagjainak be kell látniuk, hogy Vajdaság Szerbia fontos gazdasági tényezője. Sajnos, politikai síkra terelve a kérdést, mindenáron azt szeretnék elérni, hogy megbontsák a tartományi hatalmat – mondta Vasin.