2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS – IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOKSÁG

Szófiába újabb éremért

Azután, hogy egy hónappal ezelőtt Szkopjéban rendezték meg az idei ifjúsági birkózó-Európa-bajnokságot, a karaván csak egy országot halad odébb, hiszen keddtől Szófia ad otthont a világbajnokságnak. A szerbiai és a magyar csapatban nem sok minden változott, azzal, hogy a szerbiai kötöttfogású csapatot nem Bojan Mijatov szövetségi kapitány vezeti majd (Nagybecskereken lázasan készülnek a jövő heti kadét-vb-re), hanem Zörgő László zentai edző, akinek három tanítványa ezúttal is a válogatottban van:

– Csak azt tudom elmondani, mint az Eb előtt: erősen bízok abban, hogy ismét éremmel térünk haza, s ehhez csak azt kívánom, hogy egy kicsit könnyebb legyen a sorsolásunk, mint a macedón fővárosban. A fiúk serényen ledolgozták ezt a röpke felkészülési időszakot, amely során Budapesten is voltak, ahol a magyar ifikkel edzhettek, majd Nagybecskereket is megjárták. Egészségesek, a fogyasztással nincs gond, s ezúttal talán az út sem vesz ki belőlük annyit, mint a Szkopjéba való vonatozás. A válogatott névsora nem változott, azzal, hogy a 84 kg-os Stankić vírusokkal bajlódott, s kiutazása kérdőjeles – nyilatkozta Zörgő (Mijatov pedig megerősítette, hogy a kérdéses versenyző valóban nem megy Szófiába), aki a csapattal vasárnap délelőtt kelt útra. Mint ismeretes, Szkopjéban Nemes Máté szerzett bronzérmet, de a Tisza partján testvérétől, Viktortól és Nagy Tamástól is jó szereplést várnak, a szabadkai Varga Zoltántól pedig tisztes helytállást. A macedón fővárosba nem vittek szabadfogású versenyzőt, s azóta sem tűnt fel világklasszis tájainkon, a lányoknál meg eredetileg a 72 kg-os Una Tubát indították Szkopjéban, de a szorgos (és tehetős) szülők további három lányt (Ana Ranđelović – 51 kg, Amela Mirković – 55 kg, Iva Tuba – 67 kg) neveztek be. Hogy ez a bolgár fővárosban is így lesz-e, nem tudni.

A szerbiai kötöttfogású csapat, 55 kg: Nikola Marković. 60 kg: Nagy Tamás. 66 kg: Nemes Máté. 74 kg: Nemes Viktor. 96 kg: Varga Zoltán. 120 kg: Branko Živanović.

A magyaroknál a csapatot Sike András vezeti, aki szerint a fiúk szereplése sorsolásfüggő. A kötöttfogású csapatban Török Zsolt (96 kg) szerzett ezüstöt az Eb-n, de a Juhász Bence (50 kg), Kovács Bence (55 kg), Krasznai Máté (60 kg), Daher Michel (66 kg), Nagy Péter (74 kg), Kéri Zoltán (84 kg), Török Zsolt (96 kg), Mertse Ádám (120 kg) összetételű csapatban legalább még egy érem benne lehet, hiszen Krasznai például igen elégedetlen volt Eb-helyezésével.

A lányokat Nagy Lajos vezeti, s Németh Zsanett (72 kg) személyében neki is van egy Eb-ezüstérmese, de itt van például Dénes Mercédesz (48 kg), aki volt már serdülő Európa-bajnok, így csak idő kérdése a juniorérme. A szabadfogású gárdát Veréb István irányítja, s kiválasztottjai Kardos Róbert (55 kg), Kránitz Adrián (60 kg), Bábszky Gergely (66 kg), Ligeti Richárd (74 kg), Gyurits Gergely (84 kg), Tomin Márton (96 kg) és Rajczi Gergő (120 kg).

A versenyeket a két éve épített Armeetz Arénában rendezik meg, amely 13 ezer néző befogadására képes. A kötöttfogást kedden és szerdán bonyolítják le, a lányok csütörtökön és pénteken lépnek szőnyegre, a szabadfogású verseny pedig szombaton és vasárnap van műsoron. Kedden Nagy, Nemes Viktor és Varga lép szőnyegre, szerdán pedig Marković, Nemes Máté és Živanović.