2024. április 23., kedd

Vučić és radikális emberei

A kulcskérdés, képes lesz-e a haladók elnöke modernizálni Szerbiát, miközben a šešelji és miloševići politika végrehajtói veszik körül

Bevezetheti-e Aleksandar Vučić Szerbiát az Európai Unióba olyan emberekkel, akik Milošević és Šešelj követői voltak és soha nem is határolódtak el ettől a politikától. Erre a kérdésre kereste a választ a Szabad Európa Rádió délszláv szerkesztőségének Híd című műsora, amelyben Omer Karabeg újságíró Nenad Prokićtyal, a belgrádi Drámai Tudományok Karának professzorával, az LDP egykori magas rangú tisztségviselőjével és Dejan Vuk Stanković politikai elemzővel beszélgetett.

Ahogyan Omer Karabeg fogalmazott, Vučić esetében szinte mindenki többé-kevésbé elismeri, hogy átalakuláson ment át és abból az emberből, aki Mladić plakátjait ragasztgatta Belgrád központjában, átalakult azzá, aki mindent megtesz, hogy Szerbiát az európai útra vezesse. De feltette a kérdést, hogy ugyanez megtörtént-e a körülötte lévő emberekkel.

Nenad Prokić számára ez az átalakulás sem volt átfogó. Ő Vučić esetében egyetlen mondatot hiányolt eddig, amit ő a szarajevói Dnevni Avaznak adott interjúban végül kimondott. Ahogy a haladó elnök fogalmazott, mindenkinek, aki téves politikát folytatott, ezt be kellene ismernie. Szerinte Vučić környezetében vannak téves emberek és lesznek is. Ő Dinkićet említi, minden eddigi kormány szabotőrét illetve Aleksandar Vulint.

Dejan Vuk Stanković szerint korai lenne még megítélni, megváltozott-e Vučić.

„Egyelőre csak tendenciákról és szándékról beszélhetünk. E pillanatban az látható, hogy viszonylag következetesen képes végrehajtani szándékait, kezdve a kormány átalakításától a régióban küldött pozitív jelekig. Természetesen fennáll a Vučićot körülvevő káderek problémája. Eddig ők Vučić népszerűségének árnyékában voltak és nem volt terük bármit obstruálni vagy hibákat véteni. Úgy gondolom, hogy ezeknek a vitatható politikai és erkölcsi életrajzzal rendelkező embereknek a megmaradása a porondon egy olyan folyamat hiányából fakad, amely minden kelet-európai országban lezajlott, ez pedig a lusztráció. Ennek elmaradása azonban a legkevésbé Vučić hibája. Ennek az erkölcsi nihilizmusnak és történelmi opportunizmusnak a zászlóvivői elsősorban az október 5-i győztesek voltak” – fogalmazott.

Vučićnak az általa vezetett Szerb Haladó Párton belüli népszerűsége kapcsán Nenad Prokić úgy fogalmazott, nagy kérdés, mekkora a valós népszerűsége saját pártján belül, hiszen Szerbiában a félelem mindig is erősebb volt a szerelemnél, így hát valószínűleg a többség tart tőle. „Ez a félelelm az oka annak is, hogy a párt ma viszonylag fegyelmezettnek tűnik, de kérdés mit gondol e többség magában. Nem éltek át mindannyian tektonikus változást, minden bizonnyal a szívül másik irányba húzza őket, de gyakorlati okokból alkalmazkodnak” – véli. Prokić szerint nem csak saját magukkal kell számot viselniük, hanem az egész történelemmel és ez az igazi kihívás. „Történelmünk a múlt, az események és a fogalmak improvizációja. Ezt pedig azért nehéz támadni, mert akkor a többséget támadod. Az emberek többsége áll e történelem mögött, még ha az igazából semmilyen is. Egész tudományok intézmények állnak mögötte, élükön azokkal, akik a Memorandumot írták, a hadsereggel, egyetemi professzorokkal, egytől-egyig hangzatos nevek. A leszámolás ezzel a történelemírással a modern Szerbia nagy feladata.

Karabeg feltette a kulcsfontosságú kérdést is: lehetséges-e, hogy egy olyan tömeges párt, mint a Szerb Haladó Párt, amely emellett még kifejezett nemzeti előjellel is rendelkezett, máról holnapra európai irányultságúvá váljon.

Dejan Vuk Stanković szerint ez nem lehetséges, kivéve, ha mindenkit kizárnak, aki abban bízott, hogy ez a párt Šešelj ideológiájának meghosszabbítása lesz, új emberekkel. „Tehát, nem változhat meg drámai mértékben a párttagság, de lehet találni embereket, akik szakértők és nincs folt az életrajzukban, és ők követni fogják a pártvezetés változását” – mondta.

Persze az sem mellékes kérdés, képes-e Vučić Szerbiát az európai integráció útjára vinni, miközben Milošević politikájának szószólóival van körülvéve.

Dejan Vuk Stanković úgy látja, Vučić olyan tempóban fogja az EU felé vinni az országot, amilyen gyorsan képes lesz leszámolni az elmúlt idők sallangjaival, azokkal, amelyek a mostani helyzetet előidézték. A szakember szerint, amennyiben sikerül megszabadulnia a kilencvenes évekre jellemző gondolkodásmódtól és gyakorlattól, gyorsíthatja ezt az utat. Prokić szerint ha Vučićnak nem sikerül ezekkel az emberekkel, majd megteszi másokkal. Ha pedig Szerbiának nem sikerül Vučićtyal, sikerülni fog mással.