2024. április 24., szerda

Óvatosan fürdéskor!

Az idei strandszezon a 102. Újvidéken, a városi fürdőhely ennyi éve várja a fürdőzőket. Az idény május elsején kezdődött, szeptember 30-ig fog tartani, az időjárás azonban beleszólhat a kapuzárási tervekbe. Mint ahogy belerondított az idény első két hónapjába, májusban és júniusban hideg volt, esett az eső, na meg az árvizek miatt sem nyújthatott valódi kikapcsolódást a Strand. Júliusban azonban beköszöntött a kánikula, a fürdőhely működtetői közölték, hogy a napokban eladták a 300 ezredik belépőjegyet, emellett kiadtak 4500 idényjegyet is.

Amikor alacsony a vízállás, nagyon sokan elférnek a sekély vízben is  (Fotó: Dávid Csilla)

Amikor alacsony a vízállás, nagyon sokan elférnek a sekély vízben is (Fotó: Dávid Csilla)

A fürdőzőkre az idén is baywatch fajtájú strandőrszolgálat figyel, az izmos fiúk nyolc őrtoronyban ülve fütyörésznek azokra, akik a bójákon átlépve bemerészkednek a mélyebb vízbe. Igaz, hogy az úszást kedvelőknek nagy bosszúságot okoznak, de az is igaz, hogy amióta szolgálatban vannak, azóta senki sem fulladt bele a vízbe a Dunának ezen a 700 méteres szakaszán. A vízi mentők mindannyian aktív sportolók, a strandidény csúcsán 40-en vannak, egyébként általában 20-an. Munkavégzésükhöz két motoros gumicsónakot és egy gyors motorcsónakot használnak. A Strandot működtető Városi Kertészet közvállalatban a mentőszolgálatra különösen büszkék, hiszen nem csak, hogy vízbe fulladást nem jegyeztek fel immár 9 éve, hanem a parton sem történt haláleset – a strandmentők segítséget nyújtanak mindegyik látogatónak, szükség esetén riasztják a „profi” mentősöket, amióta pedig a Strand bejáratában elhelyeztek egy szívújraindító berendezést, a szívbeteg-strandlátogatók túlélési esélyei is jócskán megnövekedtek.

A híd alatt, a hűvösben ifjúsági könyvtár működik, a fürdőhelyen a Városi Könyvtárnak is van fiókja – napilapokat lapozgathatunk  (Fotó: Dávid Csilla)

A híd alatt, a hűvösben ifjúsági könyvtár működik, a fürdőhelyen a Városi Könyvtárnak is van fiókja – napilapokat lapozgathatunk (Fotó: Dávid Csilla)

Súlyos következményekkel járó balesetek azonban sajnos továbbra is történtek, legutóbb kedden, amikor egy fiatalember sekély vízbe ugrott fejest, és eltörte a gerincét. A strandmentők mindent megtettek, hogy segítsenek rajta, de mire a mentősök a helyszínre értek, a fiú már nem tudta mozgatni a végtagjait. Az Exit fesztivál ideje alatt is meggondolatlanul ugráltak a fiatalok, két fiú a hídról vetette magát a vízbe, csak a strandmentők gyors beavatkozásának köszönhetik, hogy életben maradtak. Az említett esetek kapcsán a Strand működtetői ismételten felszólítják a látogatókat, hogy tartsák magukat a jelzőtáblák utasításaihoz, tartsák be a tilalmakat, ha a strandőr fütyül, akkor azt nem ok nélkül teszi! Néhány alapszabály: a vízbe semmiképp sem szabad hirtelen bemenni, még akkor sem, ha melegnek tűnik. Hűtsük le magunkat fürdés előtt, vizezzük le végtagjainkat, nyakunkat! A szívbetegekre hatványozottan vonatkozik a figyelmeztetés. Ne ugráljunk fejre, mély vízben se, az úszás csak a bóják és a part közötti részen ajánlott. Felkérik a szülőket, hogy ügyeljenek gyermekeikre, a Strandon naponta átlagban tíz elveszett kisgyerek keresi szüleit.

Akinek nem teszik, átúszhat a Horgászszigetre, most átgyalogolhatunk, a víz derékig sem ér (Fotó: Dávid Csilla)

Akinek nem teszik, átúszhat a Horgászszigetre, most átgyalogolhatunk, a víz derékig sem ér (Fotó: Dávid Csilla)

A fürdőhelyen őrszolgálat is működik, lopásokról nemigen hallani, valóban rendezett, biztonságos fürdőhelyről beszélünk. A biztonságba beletartozik a víz minőségének napi rendszerességgel történő ellenőrzése is, az eredményeket a bejáratban lévő hirdetőtáblán közzéteszik. A víz általában nem felel meg a másodosztályú B-kategóriás elvárásoknak, azaz igencsak koszos, így mindegyik fürdés vagy úszás után melegen ajánlják a zuhanyozást! A fürdőhely sportlehetőséget is nyújt, az idén gumiréteggel bevontak két kosárlabdapályát, gyakran szerveznek sporteseményeket – strandfoci, kosárlabda, homokröplabda, kézilabda, tollaslabda stb. – itt. Egyetemisták evezőstornán vehettek részt.

A Strandhoz kapcsolódó számos kulturális rendezvény közül ezúttal a Vojvodinafest fesztivált említjük külön, amely az idén szeptember 7-én és 8-án várja látogatóit. A szervezők egyúttal felhívást intéznek a falvakhoz, helyi közösségekhez, művelődési egyesületekhez, idegenforgalmi szervezetekhez, mesterszakácsokhoz, termelőkhöz, kézművesekhez, méhészekhez, borászokhoz, zenészekhez stb., hogy jelentkezzenek, és vegyenek részt az eseményen!