2024. április 26., péntek

Utazás közben követi az életfunkciókat

Az önkormányzat hatmillió dinárt fordított egy korszerű eszközökkel felszerelt mentőautó megvásárlására

Az önkormányzat a szabadkai mentőszolgálat számára egy olyan korszerű mentőautót vásárolt, amellyel a szakemberek az akut miokardiális infarktusban szenvedő betegek szállítását végzik majd a kamenicai kardiovaszkuláris intézetbe, ahol az életmentő műtéti beavatkozásokat végzik. Mint azt dr. Kornelija Jakšić Horvattól, a mentőszolgálat főorvosától megtudtuk, olyan súlyos betegek szállítását végzik, akikből egyre több van a mi térségünkben.

– Az a 65 perc alatt, amíg mi eljutunk a kamenicai intézetbe, ebben a járműben, csakúgy, mint a kórház intenzív osztályán, figyelemmel kísérhetjük a beteg életfunkcióit. Vagyis nincs arra szükség, hogy vérnyomást mérjünk egy járműben, amely óránként 140 kilométeres sebességgel halad, hanem a járműben felszerelt készülékek folyamatosan kísérik a szükséges paramétereket – magyarázta dr. Kornelija Jakšić Horvat. Kiemelte, tavaly július óta végzik az akut miokardiális infarktusban szenvedő betegek szállítását a szabadkai kórházból a kamenicai intézetbe. Az elmúlt két hónapban azonban, mivel az egész ország területén a kórházak nem rendelkeznek az életmentő műtéthez szükséges eszközökkel, vagyis a beültetéshez szükséges stentekből hiány van, Vajdaságból senki, így a szabadkai mentőszolgálat sem szállítja az intézetbe a betegeket. Addig, amíg ez a helyzet nem változik meg, a betegeket a szabadkai kórházban kezelik.

A korszerű jármű 6 millió dinárba került, ezt az összeget a városi költségvetésből különítettek el a Mentőszolgálat számára.
– Ezzel a speciális járművel nyerhetünk az időn, és így a szívizom kisebb károsodást szenved, ami növeli a gyógyulás esélyeit. Ez egy olyan jármű, amilyen az ország egyik mentőszolgálatánál sincs még – mutatott rá Modest Dulić polgármester.

– Ezzel a járművel nemcsak az akut miokardiális infarktusban szenvedő betegeket lehet szállítani, hanem bevethető más esetekben is, például tömegszerencsétlenségeknél, amennyiben szükség mutatkozik rá – fűzte hozzá dr. Csengeri Attila, a Városi Tanács egészségüggyel megbízott tagja.