2024. április 25., csütörtök

Filmvetítés a színházteremben

Adán péntekenként kortárs magyar filmeket mutat be a helyi könyvtár

A Szarvas Gábor Könyvtár augusztus 9-e és szeptember 13-a között minden pénteken 17 órától kortárs magyar filmeket mutat be Adán, a színházteremben. A filmvetítéseken hat szöveg nélküli rövidfilmet és hét szerb feliratos játékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők ingyenesen. A filmeket a belgrádi magyar nagykövetség bocsátotta az adai könyvtár rendelkezésére. Csonka Áron könyvtárigazgató elmondta, hogy az intézményben augusztus derekától szeptember közepéig a filmek kerülnek előtérbe:

– A könyvtár augusztusban szervezte meg a filmvetítést, mert ilyenkor a színházak és más művelődési intézmények szünetelnek, viszont valamilyen kulturális programmal szolgálni kívántunk az érdeklődőknek. Jó ötletnek tartottuk a kortárs magyar filmek bemutatását, amelyeket belgrádi magyar nagykövetség jóvoltából szereztünk be – magyarázta Csonka Áron. – Az elkövetkező hetekben ezeket a filmeket vetítjük a helyi és vidéki közönségnek. A filmekkel kapcsot is próbálunk kialakítani a magyar és a szerb kultúra között, hiszen az alkotások magyar nyelvűek, viszont szerb felirattal vannak ellátva. Így mindazok, akiket érdekel a magyar film, bár nem értenek magyarul, eljöhetnek, és megtekinthetik. A bemutatandó filmek között vannak néhány perces rövidfilmek, amelyek bevezetőként lesznek levetítve a játékfilmek előtt, amelyek többnyire másfél órásak. Az alkotásokat eredetileg Adán a szabadtéri színpadon szerettük volna bemutatni, de sajnos a műszaki feltételeket nem tudtuk megteremteni. Továbbá a hőség miatt is inkább a Szarvas Gábor Könyvtár színháztermét választottuk a filmvetítések színhelyéül, ahol megfelelőek a műszaki feltételek, valamint hűvöst is tudunk biztosítani a közönségnek – nyilatkozta a könyvtárigazgató.

A filmvetítések programja: augusztus 9. – Erdélyi Dániel: 411 – Z (7 perc), Nemes Jeles László: Türelem / Strpljenje (13 perc), Goda Krisztina: Kaméleon / Kameleon (105 perc); augusztus 16. – Esztergályos Krisztina: Variációk / Varijacije (28 perc), Pálfi György: Taxidermia (90 perc); augusztus 23. – Szirmai Márton: Szalontüdő / Bela džigerica na salonski način (7 perc), Kenyeres Bálint: A repülés története / Istorija letenja (15 perc), Peter Sparrow: 1 (91 perc); augusztus 30. – M. Tóth Géza: Mama (10 perc), Török Ferenc: Overnight (92 perc), szeptember 6. és 13. – Szajki Péter: Intim fejlövés / Intimni pucanj u glavu (73 perc) Gigor Attila: A nyomozó / Islednik (110 perc), Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér / Beli dlanovi (100 perc).