2021. szeptember 23., csütörtök

Titokzatos zongora jelent meg egy bécsi szökőkút közepén

Titokzatos zongora jelent meg egy bécsi szökőkút közepén, kíváncsi turistákat és járókelőket csábítva spontán zenélésre.

(Die Presse)

A "tettesek" láthatóan nem azért vitték a Borromei Szent Károlyról elnevezett templom előtti nagyméretű medencébe a hangszert, mert meg akartak megszabadulni tőle. A zongorát műanyag rekeszekre helyezték el, hogy ne érje víz, s egy széket tettek eléje. Nem tartott sokáig, amíg az első vállalkozó kedvű turisták és járókelők "birtokba vették" a hangszert, míg mások zongorázás helyett megelégedtek azzal, hogy lefényképezzék a szokatlan látványt.
Mint azt a Die Presse című napilap megtudta, az akciót egy művészeti tanulmányokat folytató 27 éves bécsi egyetemista ötlötte ki. A névtelenségbe burkolózó diák az önkormányzatnak írt levelében egyrészt azzal indokolta az ötletet, hogy a lakásában "nem volt hely" a zongorának, másrészt a kisebbségekre akarta felhívni az akcióval a figyelmet.
"A zongora száztíz éves. És már nagyon régóta nem játszottak rajta. Számomra azoknak a kisebbségeknek a jelképe, amelyeknek a hangját nem hallják meg" - írta. Az eddig "néma" zongora nyilvánosan hozzáférhető tárgyként "beszélő tárgy lett" - tette hozzá.
Egyelőre nem tudni, hogy az engedély nélkül elhelyezett zongora meddig marad a medence közepén.