2024. április 25., csütörtök

Továbbra is a haladók az élen

Rajtuk kívül még a szocialisták, a demokraták és a Szerbiai Demokrata Párt jutna be a parlamentbe

Töretlen a Szerb Haladó Párt népszerűsége, ha ma tartanák a parlamenti választásokat, ez a párt a szavazatok több, mint 44 százalékát szerezné meg – derült ki a Demokráciáért és Fejlődésért Központ felméréséből. Ennek alapján az esetleges választásokon a polgárok 52,4 százaléka venne részt, 24,9 százalék nem tudja, részt venne-e, míg 22,7 százalék biztosan nem szavazna.

A potenciális szavazók több, mint 44 százaléka voksolna a Szerb Haladó Pártra, a Szerbiai Szocialista Párt 14,7 százalékot szerezne, a Demokrata Párt pedig a leadott voksok 10,8 százalékára számíthat. Rajtuk kívül még a Szerbiai Demokrata Párt jutna be a parlamentbe, 7,6 százalékos eredménnyel. A bejutási küszöbhöz legközelebb a Liberális Demokrata Párt áll, ők 4,1 százalékot szereznének.

A kérdésre, mi a jobb megoldás, a jelenlegi kormány átalakítása, vagy pedig az előrehozott választások kiírása, 72,3 százalék válaszolta, hogy jobb az átalakítás, 15,2 százalék a választások mellett tört lándzsát, a többiek pedig nem tudják.

A felmérést a központ augusztus 1-3-a időszakban végezte, telefonos megkeresés útján.