2024. április 25., csütörtök

Aszad túlélt egy rakétatámadást

Obama újabb 195 millió dollárt ajánlott fel a szíriai lázadók támogatására

A szíriai állami televízió csütörtökön olyan felvételeket mutatott be, amelyeken Bassár el-Aszad elnök látható, amint meglátogat egy damaszkuszi mecsetet a böjt megtörésének ünnepe (íd al-fitr) alkalmából. A felvételeket feltehetően azért tették közzé, hogy bizonyítsák, a szíriai vezető él és egészséges, miután Iszlám Allús, a Líva el-Iszlám Brigádja nevű felkelőcsoport tagja elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy kormányellenes fegyveresek 120 milliméteres rakétagránáttal támadtak Aszad autókonvojára a szíriai főváros szívében.

Ez volt az elnök harmadik nyilvános szereplése egy héten belül. Aszad sértetlennek tűnt a bejátszásokon.

A szíriai államfő állítólag az Anasz bin Málik mecset felé tartott csütörtök hajnalban, amikor a támadás történt. A mecset és Aszad lakhelye egyaránt a Málik negyedben található.

A merénylet elkövetőjeként a Szabad Szíriai Hadsereg kötelékébe tartozó Tahrír as-Sám felkelőcsoport jelentkezett. Ha igaznak bizonyul a lázadók nyilatkozata, akkor elmondható, hogy a mostani volt az egyik legközvetlenebb támadás, amely az elnököt a több mint két éve tartó véres polgárháború során érte.

„Ha Aszadot ezúttal nem is érte találat, akkor is ráijesztettünk. Két konvoj volt: az egyikben utazott Aszad, a másik csak csali volt. Mi a jó konvojt támadtuk meg" – mondta Firasz al-Bitar, a Tahrír as-Sám csoport vezetője. Iszlám Allús értesülései szerint a konvojban többen is életüket vesztették, de a szíriai elnök nem sebesült meg.

A kormány egyértelműen tagadta, hogy az államfőt támadás érte volna. Omrán ez-Zohbi, a szíriai kormány tájékoztatási minisztere valótlannak nevezte a támadásról szóló híreket.

Az Egyesült Államok újabb 195 millió dollár támogatást nyújt a szíriai lázadóknak, humanitárius és élelmiszersegély formájában – jelentette be Barack Obama amerikai elnök. A mostani felajánlással együtt az Egyesült Államok már több mint egymilliárd dollárnyi segélyt küldött Szíriába az ottani polgárháború két évvel ezelőtti kitörése óta. Az újabb segély bejelentését Obama a muszlimok böjti hónapját lezáró íd al-fítr ünnepre időzítette.

A Fehér Ház által szerdán közzétett nyilatkozatban Obama azt írja, hogy sok amerikai a muszlimokkal együtt ünnepelte a ramadánt. Szíriában azonban milliók veszítették el az otthonukat, és az Egyesült Államok segíteni akar.

Washington nemrég hagyott jóvá egy másik támogatási csomagot, amelyet a szíriai lázadóknak szánt fegyverekből állítottak össze, hogy megfordítsák a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg utóbbi időben aratott harctéri győzelmeit.

Az ENSZ segélyezési programjának vezetője, Valerie Amos azt javasolta szerdán, hogy a világszervezet tagállamai indítsanak széles körű akciót a háború sújtotta szíriai lakosság védelmére, hogy a segélyek eljussanak a szükséget szenvedőkhöz, és enyhíteni tudjanak a szomszédos országokra a szíriai menekültáradat miatt nehezedő terheken is.