2024. április 19., péntek

Az előfizetés megszűnik, de az adósság marad

A közszolgálati adók egy évig perelhetnek az elmaradt előfizetések miatt

Az, hogy a Szerbiai Rádió és Televízió (SZRTV), valamint a Vajdasági Rádió és Televízió (VRTV) finanszírozását az állami költségvetésből oldják majd meg, nem jelenti azt, hogy a polgároknak nem kell kifizetniük az elmulasztott előfizetésekből származó adósságaikat – jelentette be a Blic napilap. Vladimir Vodinelić jogászprofesszor szerint az SZRTV-nek jogában áll a még egy évnél korábbi adósságok ügyében is bírósági eljárást indítani, míg a polgárok elévülésre hivatkozva adhatnak át fellebbezést.

Aleksandar Tijanić, az SZRTV igazgatója elmondta, hogy havonta 300 ezer és 400 ezer közötti befizetési felszólítást postáztak, azt azonban nem tudta, hány esetben indítottak bírósági eljárást és milyen azoknak a kimenetele.

– Az állam olyan kereskedelmi televíziócsatornák nyomása alatt áll, amelyek el kívánják venni az SZRTV közszolgálati címét, valamint az adónk reklámokból befolyó 17 millió eurós bevételét. Emellett egyesek a műsoraink szerzőit, mások a tájékoztatási műsorainkat, míg van, aki a dokumentumműsorainkra pályázik – mondta a közszolgálati adó igazgatója.

Tijanić szerint az SZRTV működéséhez 80 millió euróra lenne szüksége, de a 60 millió euró is elegendő lenne, ha az állam magára vállalná 1000 munkatársuk szociális programját.

A szakemberek szerint a Tanjug átszervezésének köszönhetően a vállalat többet nem lenne hírügynökség, vagyis sajtó, és ezért a jelenlegi foglalkoztatottak fele, vagyis 100 személy elveszíti majd állását.

– A kormány kommunikációs szolgálatának felesleges 200 személyt foglalkoztatnia. A kormány sajtóosztályának jelenleg 30 munkatársa van, így a Tanjugból minden bizonnyal sokan távozni kényszerülnek majd – vélekedett Vukašin Obradović, a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének (NUNS) elnöke.

A szerbiai közszolgálati sajtó állami költségvetésből történő pénzelésének terve miatt, aggodalmuknak adtak hangot az Európai Unió szabad sajtóval foglalkozó képviselői, számolt be a Danas napilap. Véleményük szerint a kormányzat az állami pénzzel megkísérelheti befolyásolni a közszolgálati adók szerkesztéspolitikáját, ez pedig az EU-s irányelvekkel ellentétes gyakorlat. Továbbá probléma lehet, főleg a nézők szempontjából, hogy állami pénzből nem vásárolhatnak műsorokat – például nem vehetik meg a labdarúgó Bajnokok Ligájának műsorszórási jogát, vagy a legújabb amerikai filmek vetítési jogát –, hanem saját bevételeiket kell majd erre fordítaniuk, s félő, hogy ilyen befektetésekre nem lesz elég pénzük. Gyakorlatilag az SZRTV-nek és a VRTV-nek szét kell majd választania a bevételeit és minden elköltött dinár után el kell majd számolnia az állam felé. Az EU képviselői szerint a szóban forgó közszolgálati adókkal kapcsolatban szinte lehetetlen ideális megoldást találni, de a legfontosabb az, hogy maradjanak meg közszolgálati adóknak és hosszú távon stabil pénzelésük legyen, míg a VRTV-vel kapcsolatban kiemelték, hogy „kedvező megoldást” kell találni, mert egy olyan közszolgálati adóról van szó, amely multietnikus környezetben sugároz.