2024. április 16., kedd

Újratárgyalják a Drašković elleni merényletet

A Fellebbviteli Bíróság felfüggesztette a Felső Bíróság elsőfokú végzését

A belgrádi Fellebbviteli Bíróság csütörtökön felfüggesztette azt az elsőfokú bírósági végzést, amelynek értelmében többévnyi szabadságvesztésre ítélték az Állambiztonság (DB) egykori tagjait, akiket a Vuk Drašković ellen elkövetett budvai merénylet kapcsán találtak bűnösnek. A Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt elítélt Milan Radonjić, Ratko Romić és Stevan Basta esetében hozott felmentő ítéletet most a Fellebbviteli Bíróság, s elrendelte a tárgyalás megismétlését. A 2000. június 15-én megkísérelt merénylet ügyében meghozott elsőfokú döntés indoklását a bíróság „zavarosnak, érthetetlennek, hiányosnak és ellentmondásokkal telinek” minősítette, mely „a valós tényállás megállapításának hiányában” született. A bíróság ellentmondásosságot vélt felfedezni a tárgyalás során prezentált tényállás és a döntés indokolásában említett tényállás között.

A Felső Bíróság tavalyi június 19-i döntésével Radonjićot, a DB belgrádi központjának vezetőjét nyolc év börtönre, míg Romićot és Bastát, a központ belföldi és külföldi szélsőségesekkel megbízott vezetőit hét-hét év szabadságvesztésre ítélte. A bizonyítékok alapján azzal segítették a merényletet, hogy folyamatosan fényképezték az ellenzéki politikus budvai lakását.

Vuk Drašković nyilatkozatában úgy fogalmazott: ugyanaz a szolgálat készítette a Fellebbviteli Bíróság ítéletét, amelyik a merényletet is elkövette – szerinte az Állambiztonság egykori vezetői állnak az új döntés mögött. Mint mondta, az igazságszolgáltatás történetében még nem jegyeztek fel olyan esetet, amikor az ügyész az elsőfokú ítélet védelme vagy szigorítása helyett annak felfüggesztését követeli, amire most az ellene elkövetett merénylet ügyében láthattunk példát.

– Ez az ítélet történelmi fontosságúnak számított, mert 1945 után először nyilvánította bűnösnek a szolgálat tagjait, akiknek éppen a szolgálat által szervezett akció bűnténye miatt kellett volna felelniük – értékelte Drašković a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Elmondása szerint az Állambiztonságnak még egy oka volt arra, hogy támadást intézzen az elsőfokú ítélet ellen. Az elítélt személyek ugyanis azok, akik Slavko Ćuruvijának, a Dnevni telegraf főszerkesztőjének meggyilkolásával járó akciót is vezették. A belgrádi média szerint a most meghozott döntés valóban befolyásolhatja ennek az ügynek a felgöngyölítését is, mert sokan arra számítottak, hogy a Drašković-ügyben megszületett ítéletet követően, a büntetés enyhítésének felajánlásával, fontos információkat szerezhet majd meg a bíróság a Ćuruvija-ügy kapcsán az elítéltektől.

Az SZMM vezetője szerint a jelenlegi módszerekkel Szerbia sohasem fog tudni megszabadulni a titkosszolgálatok uralmától. A Blic napilapnak adott nyilatkozatában közölte, hogy az egyedüli lehetséges megoldást egy külföldi szakértő bevonásában látja, aki átvenné a szolgálatok irányítását, s feloszlatná azokat a keletnémet Stasi-szolgálat mintáját követve. Minden más reform, egy ilyen lépés megtevése nélkül, felesleges és hiábavaló – állapította meg.