2024. április 20., szombat

Főzzünk együtt a gyermekkel!

A Napraforgó civil szervezet főzőcskeprogramjáról

A zentai Napraforgó civil szervezet jelenleg három programot működtet. Az egyik a babacsomagosztás, a másik a segélycsomagosztás, a harmadik pedig a két éve beindított úgynevezett baba-mama főzőcske. A főzőcske olyan hétvégi foglalkozás, amelyen 5-6 éves gyermekek anyukájukkal együtt gyors, egészséges és olcsó ételeket tanulnak meg elkészíteni. Vatai Zsuzsanna, a szervezet elnöke elmondta, hogy a foglalkozásokat azért szervezik, mert azt tapasztalták, hogy a mai anyukák egy része nem nagyon tud főzni, nem is szeret főzni, ezért a gyermeknek sokszor készételt, péksüteményt szolgálnak fel ebédre.

– Tudjuk, hogy a mai anyukáknak igen kevés idejük jut a főzésre, ezért szeretnénk nekik megmutatni, hogy rövid idő alatt is készíthető finom főtt étel. Azt is szeretnénk, ha a gyermekeiket is bevonnák a főzésbe, hogy ők is megszeressék a konyhai sürgés-forgást. Kitaláltunk hát egy olyan foglalkozást, melyen a gyermekek anyukájukkal együtt finom, gyors és egészséges ételek elkészítését tanulják meg. Ez lett a baba-mama főzőcske, melyet szombatonként tartunk a Tisza-part–Alvég helyi közösség konyhájában. A foglalkozásra mi hívjuk meg azokat az anyukákat, akiknek 5-6 éves gyermekük van. Az anyukákkal az alapján a kérdőív alapján vesszük fel a kapcsolatot, melyet akkor töltenek ki, amikor a gyermekük megszületése után átveszik szervezetünk babacsomagját. Azért ezt a korosztályt, mert ők már érdeklődnek a főzés iránt, és szívesen segédkeznek a konyhában. Elmondhatjuk, hogy a gyermekek és a szülők egyaránt élvezik a főzést, új recepteket tanulnak meg, csakis olyanokat, amelyek két óra alatt elkészíthetők és el is fogyaszthatók.

Igyekszünk vegyszermentes zöldségféléket és gyümölcsöket felhasználni. A főzéshez a nyersanyagot az önkormányzatnál nyert pályázati pénzen vásároljuk meg. A szülőknek egyébként tavasszal zöldségmagokat osztunk szét, amelyeket gyermekeikkel együtt ültetnek el, gondoznak, és miután beértek a termények, együtt meg is főzik és meg is eszik őket. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a gyermek megtanulja, miből lesz a borsó, a répa, a saláta stb. A magokat a Kertészek Egyesületétől kapjuk. A legutóbbi baba-mama főzőcske a sárgabarack érésének idején volt, akkor baracklekvárt és -befőttet készítettünk. A következő főzést szeptember végén vagy október elején tartjuk.

Habár a főzőcskére a szervezetünk nyilvántartása alapján hívjuk meg a résztvevőket, biztos vannak, akik szívesen eljönnének, de még nem hívtuk őket, ezért arra kérjük a szülőket, hogy akik szeretnének 5-6 éves gyermekükkel részt venni a foglalkozásokon, jelentkezzenek a 811-247-es telefonszámon.