2024. április 20., szombat

Se gördeszkapark, se vécé

Szerbiában évente 750 millió euróval rövidítik meg az államkasszát a közbeszerzések során – Óbecsén az idén mintegy ötvenmillió dinárra írnak ki pályázatokat

Az EU szerbiai küldöttsége európai integrációért felelős osztályának vezetője szerint az országban az utóbbi két évben különösen aggasztó jelenségek tapasztalhatók a közbeszerzések területén, a tenderekre általában csak három ajánlattevő jelentkezik, és sok beszerzést sürgősként hirdetnek meg, holott ezt semmi sem indokolja. Szerbiában évente 3-4 milliárd eurót költenek beszerzésekre. A Transparency Serbia adatai szerint megközelítőleg 750 millió euró tűnik el a közbeszerzési eljárások során, mert a beszerzések harmada „titkos” csatornákon, ellenőrizhetetlenül bonyolódik le.

Április elsején lépett életbe a közbeszerzésekről szóló új törvény, melynek meghozatalát az említett EU-jelentés is sürgette. A jogalkotók az új törvénnyel szeretnék csökkenteni a tendereljárás alól kivont beszerzések számát, és növelni kívánják azok átláthatóságát is. A módosítás szerint kis értékűnek minősül a 400 ezer és 3 millió dinár közötti beszerzés (éves szinten), és a megrendelőnek mind a közbeszerzési portálon, mind a saját honlapján nyilvánossá kell tennie a felhívást.

MIRE KÖLT AZ ÖNKORMÁNYZAT?

Óbecsén az idei évre összesen 27 közbeszerzést terveztek 47,9 millió dinár értékben, ebből az év első felében 22 pályázat útján 39,4 milliót költöttek el.

A Bečejski mozaik helyi lap adatai szerint ajándékokra és egyéb reklámtárgyakra mintegy hárommillió dinár értékben a Mali princ könyvkereskedéssel kötött szerződést az önkormányzat. A Dunavval különféle biztosításokra 570 ezres, egy inđijai számítástechnikai céggel szoftver kifejlesztésére körülbelül kétmilliós, az újvidéki MG-vel papírárura 353 ezres, egy đurđevói céggel a városháza karbantartására kétmilliós, az óbecsei Drvo stillel a városháza előcsarnokának a bútorzatáért 510 ezres, az újvidéki Aura-lighttal az előtér megvilágításáért 97 ezres, az újvidéki Maticával a mezőőrök felszereléséért több mint félmilliós, az újvidéki Janus 021-gyel ugyanezért 885 ezres szerződést írták alá. A takarítást az óbecsei Elektro servis i higijena Purucki cég havi 233 500 dinárért végzi, de pár hónappal később a cég egy újabb takarítási tenderen további havi 50 000 dinárt nyert. Számítástechnikai eszközöket és szolgáltatásokat Újvidékről az Intes 2,4 millióért, tonereket az N-copy 750 ezerért biztosít. A városközpont rekonstrukciójának a tervét az újvidéki Via inženjering készíti el csaknem 3,6 millió dinárért. Benzin- és gázellátásra áprilisban a boldogasszonyfalvi Calypso Oil kapott megbízást 2,3 millió dinárért, de ezt a szerződést egy hónappal később felbontották, majd a feladattal a NIS-t bízták meg 1,5 millióért. Az italokat a nagybecskereki Gomex szállítja mintegy 900 ezer dinár értékben. A szúnyogirtást a belgrádi Eko dez nyerte meg 2,5 millióért, a Botra szanálásának a projekttervét a belgrádi Kirilo Savić Intézet dolgozza ki 3 millió dinárért, a Via inženjering pedig 3,5 millió dinárt a község közlekedési szabályozásának a kidolgozásáért kap. A helyi Tisacoop kantintermékek és tisztálkodási eszközök szállítására 600 ezer dináros szerződéshez jutott, az újvidéki Geopanonija 2 millióért dolgozta ki az állami földek védelmi, rendezési és használati éves tervét, a budapesti Golden Pinnacle pedig 3,6 millió dinárért a tervezett gyógyfürdő pénzügyi elemzését készíti el. A mezőőrszolgálat az újvidéki Beta Motors centar jóvoltából 1,5 millió dinár ellenében teherjárművel és motorbiciklivel gazdagodott, az újvidéki Vizor inženjering számlája pedig pedig 1,1 millió dinárral a városháza dísztermének új székeiért.

HOGYAN KÖLT AZ ÖNKORMÁNYZAT?

Tavaly és tavalyelőtt néhány kis értékű közbeszerzés körülményei foglalkoztatták a közvéleményt. A Magyar Szó rendelkezésére álló dokumentumok szerint 2011-ben azonos dátummal két pályázatot írt ki az önkormányzat: az egyikben 4 játszótér és 5 vécé, a másikban 13 játszótér szállítására kértek ajánlatot – az előbbi pályázat értéke 2 270 000, az utóbbié 2 990 000 dinár volt. Ezt a két beszerzést a hatályos közbeszerzési törvény szerint egyben kellett volna kiírnia az önkormányzatnak. Más tekintetben a kiíró minden bizonnyal igen alapos, az egész országra kiterjedő piackutatást végzett,az első pályázatra ugyanis a meghívott óbecsei Eurocoopon kívül a Stara Pazova-i Jelcoop, valamint a Nova Pazova-i Hidrogradnja került a meghívottak listájára. Az előbbiről az internet segítségével csupán annyit sikerült megtudnunk, hogy elsősorban üzleti tanácsadással foglalkozik, az utóbbiról viszont sem az interneten, sem a gazdasági cégjegyzékben nem találtunk adatot. Üzleti tanácsadás ide vagy oda, egyik pazovai cégnek sem sikerült hiánytalan és érvényes ajánlatot benyújtania. A munkát az Eurocoopnak – pontosan a büdzsében betervezett összeggel – sikerült megnyernie, de az elkészült és kifizetett vécék rendeltetési helye a mai napig ismeretlen. Az azonos időpontban kiírt másik pályázat forgatókönyve szinte teljesen azonos, mindössze az Eurocoop helyett a cégtulajdonos apjának a vállalkozása, az Europlast nyert, mivel a meghívott pazovaiak itt is csődöt mondtak.

A 2011-ben bevált játszóteres forgatókönyv 2012-re sem változott lényegesen: ekkor tíz játszótérrel és egy gördeszkaparkkal szerette volna az önkormányzat gazdagabbá tenni a gyerekek és fiatalok szórakozását, és a feladat elvégzésére az Eurocoopon és az Europlaston kívül a péterrévei Eurovar kapott lehetőséget. Ezúttal az Eurovar nyerte meg a több mint hárommilliós megbízást – a pályázat során a céget az Europlast tulajdonosa képviselte. A játszótereken kívül a gördeszkapark is elkészült, de mivel nincs hol elhelyezzék, a kifizetett termék állítólag továbbra is a gyártónál van.