2024. április 19., péntek

„Patkányirtás” kezdődött Tunéziában

Az afrikai államban terroristafészkeket bombáznak – Jemen vérdíjjal fogna fanatikusokat

Terrortámadásra készülő 25 körözött személy fejére tűztek ki vérdíjat Jemenben. A kormány szerint mindannyian az Al-Kaida iszlám nemzetközi terrorhálózat tagjai, akik – hazai célpontok és külföldi képviseletek ellen – merényletekre készülnek az Arab-félszigeten elterülő ország fővárosában, Szanaában és vidéken is. A terrorfenyegetettség miatt a jemeni biztonsági erők vasárnap óta szigorúbban őrzik a nyugati nagykövetségeket Szanaában.

Az Egyesült Államok és az Interpol nemzetközi rendőri szervezet a hét végén szintén felhívta a figyelmet arra, hogy az Al-Kaida világszerte, de elsősorban Észak-Afrikában és a Közel-Keleten támadásokat hajthat végre nyugati célpontok ellen. A terrorveszély miatt az USA szombatig bezárta 19 diplomáciai külképviseletét a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, állampolgárainak pedig azt tanácsolta, ne utazzanak a térségbe.

Közben Tunéziában gőzerővel folyik az ország nyugati térségében indított terroristaellenes hadművelet legújabb akciója, amely a napokban kezdődött. A hadmozdulatok egyik kiemelt célja a terroristák és rejtekhelyeik megsemmisítése.

Az algériai határ közelében húzódó Chaambi hegyek környékén zajló tisztogató akcióba több katonai egység is bekapcsolódott. Az akciót sokan csak „patkányirtás”-nak nevezik a hadseregben, amely a hegységben rejtőzködő – az Al-Kaidához köthető – terroristák felkutatására és megsemmisítésére a légierőt is bevetette. A hadsereg azt állítja, hogy a hegyvidéki területen vadászgépekkel támadták az iszlamista fanatikus fegyveresek rejtekhelyeit, és legalább nyolcat megöltek közülük. A legutóbbi hivatalos hadijelentések szerint azonban élve még egyetlen terroristát sem sikerült elfogni.

A radikális iszlám szervezetek Zin el-Abidin ben Ali diktátor 2011-es bukása óta kaptak erőre Tunéziában; a fanatikusokat tömörítő csoportok tagjai azóta több merényletet is elkövettek. Az év elején meggyilkolták Sokri Belaid ellenzéki politikust. Nemrég pedig egy másik ellenzéki, Mohamed Brahmi vált merénylet áldozatává. Alighanem mindkettőjüket iszlamista fegyveresek lőtték agyon.

Az ellenzéki pártok azzal vádolják a kormányzó En-Nahda pártot, amely szintén az iszlám erőteljes befolyása alatt áll, hogy szemet huny a radikálisok garázdálkodása felett, ami miatt egyre nagyobb a politikai bizonytalanság az országban. Sokan a hatalmon levő iszlamistákat okolják a romló közbiztonságért is.

A kormány elutasítja az ellenzéki vádakat. Azzal érvel, hogy nemrég sikerült meghiúsítania egy ismert politikus ellen tervezet merényletet, a napokban pedig átfogó hadműveletet indított veszélyes terroristák ellen az algériai határ közelében.

A tunéziai–algériai határ térségében tavaly december óta folyik a terroristavadászat. A legutóbbi hadmozdulatok azt követően kezdődtek az Algériával határos hegyvidéki területen, hogy a körzetben szélsőséges iszlamista – vélhetően az Al-Kaidával együttműködő – terroristák július végén csapdába csaltak és megöltek nyolc tunéziai elitkatonát. A támadók három katonának levágták a fejét, ötnek a torkát metszették el. Elképzelhető, hogy a gyilkosok ezt a szörnyűséget – amire évtizedek óta nem volt példa Tunéziában – már a katonák halála után követték el.

A Chaambi hegyek környékén zajló harcok miatt felélénkült az együttműködés Tunézia és Algéria titkosszolgálata között. Ezenkívül Algéria megerősítette katonai jelenlétét a Tunézia felé eső határszakaszon. Az algériai hadsereg egyelőre csak erősítést küldött a térségbe, hogy kellő erővel tudjon szembeszállni az ország területére átszökő Al-Kaida-terroristákkal.