2024. április 19., péntek

Zsákutcában a brüsszeli párbeszéd?

A tárgyalófelek a távközlési és energetikai kérdésekben nem tudták közelíteni álláspontjaikat – Ha nincs megállapodás, Dačić–Thaçi-találkozó sem lesz

Befejeződtek a távközlés témakörét érintő egyeztetések a belgrádi és pristinai tárgyalócsoport között Brüsszelben – közölte szerdán Rasim Ljajić kereskedelmi és távközlési tárcavezető. A Koszovó nemzetközi hívószámára vonatkozó javaslat kapcsán csütörtökön kellene állást foglalniuk a tárgyalófeleknek – tette hozzá. A találkozót megelőzően adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy újabb tárgyalások e témával kapcsolatban már nem lesznek, így Belgrád mindent el fog követni annak érdekében, hogy Pristinával és Brüsszellel egyeztetve megtalálják a legjobb megoldást. Mint mondta, az Ivica Dačić szerb és Hashim Thaçi koszovói kormányfő között tervezett legújabb megbeszélés létrejötte is azon múlik majd, hogy sikerül-e megegyezésre jutniuk a távközlés és az energetika területén felmerülő technikai kérdésekben a tárgyalócsoportoknak.

– Ha sikerül megegyeznünk a távközlést és az energiaügyet érintő kérdésekben, akkor találkozni fog a két kormányfő augusztus 27-én. Ha nem sikerül, a találkozóból sem lesz semmi. Ezért lenne most nagyon fontos megtalálni a kompromisszumos megoldást – fogalmazott Ljajić.

Elmondása szerint a koszovói tárgyalócsoporttal kapcsolatban állandóan gondok merülnek fel, mert minden egyes találkozóra újabb és újabb feltételeket hoznak, s minden alkalommal változtatni akarnak a korábbi megállapodásokon.

– Kihasználják a jelenlegi helyzetet, melyben Szerbia számára fontos, hogy megnyissa a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval január folyamán. A hurok szorításával azt hiszik, rá tudnak minket kényszeríteni arra, hogy feladjuk elveinket. Mi viszont pontosan tudjuk, meddig mehetünk el, s mindvégig szem előtt tartjuk, hogy meg kell védenünk azt, ami a miénk – értékelte a miniszter.

Ljajić korábban még azt közölte, hogy általánosságaiban már elfogadták a tárgyalócsoportok a távközlésről szóló megállapodást, amelynek részét képezi az új nemzetközi hívószám is, továbbá az is, hogy a Szerbiai Telekom licencet kapna szolgáltatásainak nyújtására Koszovó egész területén.

Az energetikai kérdések tekintetében sincs ok nagy optimizmusra, legalábbis ez szűrhető le annak alapján, amit Zorana Mihajlović illetékes miniszter mondott el szerdai sajtótájékoztatóján. Mint közölte, az egyeztetések megrekedtek a néhány hónappal ezelőtti álláspontokon, s a szerb fél befejezettnek tekinti a tárgyalások tizedik fordulóját.

– Küldöttségünk minden egyes tárgyaláson újabb és újabb megoldási javaslattal rukkolt elő a problémák áthidalása, a megállapodás mielőbbi megszületése érdekében – hangsúlyozta Mihajlović.

A szerb tárgyalócsoport célja egy olyan vállalat megalapítása, mely Észak-Koszovó területén szavatolná az áramellátást. A legnagyobb problémát továbbra is a koszovói vízenergia-termelés központját képező Gazivode víztározó rendezetlen státusa jelenti. A miniszter szerint ez azonban egy olyan kérdés, melyet nem a technikai jellegű egyeztetéseken, hanem a miniszterelnökök találkozóján oldanak majd meg.

Mint ismeretes, az előző kormány mandátumának idején is a legfontosabb kérdéseket jelentették a szerbiai és koszovói tárgyalócsoportok közötti brüsszeli egyeztetések során a távközlés és az energetika témái. A Borislav Stefanović vezette belgrádi és Edita Tahiri vezette pristinai küldöttség 2011 márciusában ült először tárgyalóasztalhoz, s már ezen a megbeszélésen is érintették a két említett témakört – megoldást mégsem sikerült találni a véleménykülönbségekre a következő bő egy évben sem. A periódust a leginkább Koszovónak a regionális fórumokon történő részvételéről – a médiában csak csillagocskaként és lábjegyzetként emlegetett megjelölésről – szóló megállapodás fémjelezte. A 2012 májusában megtartott szerbiai választásokon bekövetkezett kormányváltás hozott fordulatot a párbeszédbe, mely a legmagasabb állami tisztségviselők jelenlétében folytatódott – mondhatni: indult újra. A miniszterelnökök közötti első találkozóra 2012 októberében került sor, a legfontosabb témák között az integrált határátkelő-ellenőrzés alkalmazása jelentette. A Belgrád és Pristina közötti megállapodást ez év áprilisában látták el kézjegyükkel a kormányfők, a soron következő találkozókon pedig az egyezmény alkalmazása volt a téma.