2024. április 25., csütörtök

Nem jár segély az éhes hódsági férfinak

Az is akadály, hogy tulajdonosai a háznak, amiben élnek

A hódsági szív- és cukorbeteg, háborús veterán, munkanélküli Milovan Zec, aki hétfőn este az „Éhes vagyok” feliratú transzparenssel indult Belgrádba az igazságügyi miniszterhez, semmiféle állami támogatásra nem jogosult, közölték szerdán a munkaügyi minisztérium illetékesei.

Zecet Belgrádban először Nikola Selaković igazságügyi miniszter fogadta, majd egy rövidebb beszélgetést követően a miniszter felkérte a munkaügyi tárca munkatársait, hogy vizsgálják felül a hódsági férfi ügyét.

– A munkaügyi minisztérium egyik munkatársa közölte velem, hogy a törvényes alap hiánya miatt nem kaphatok segélyt. Feleségem, aki teljesen mozgásképtelen és ebből adódóan százszázalékosan rokkant, szintén nem számíthat állami segélyre, mivel nincsen öt munkaéve, csupán másfél évet dolgozott. Ezenfelül van házunk, amiben élünk, emiatt szintén nem vagyunk támogatásra jogosultak. Felajánlották, hogy abban az esetben kaphatok havi 7300 dinár segélyt a feleségem után, ha jelzálogot helyezek a házunkra. Ezt az ajánlatot nem fogadhatjuk el – nyilatkozta a beszélgetéseket követően Zec.

Zec egy üveg vízzel, mobiltelefonjával és gyógyszereivel indult útnak. Ételt nem vitt magával, azt mondta, majd szilvát eszik, ha talál útközben. A férfi és felesége évek óta villanyáram nélkül élnek, mivel nem tudták fizetni a számlákat. Zec 1995-ben veszítette el munkahelyét. Ha teheti, ócskavasat árul a hódsági piacon, ez az egyetlen bevétele.