2024. március 28., csütörtök

Ki lesz ezúttal a legnagyobb paraszt?

Augusztus 18-án tartják a III. Vajdasági Parasztolimpiát a topolyai vásártéren

A jövő hétvégén kiderül, hogy sikerülhet-e megvédenie olimpiabajnoki címét a topolyai Vituska Krisztiánnak, aki a tavaly megrendezett II. Vajdasági Parasztolimpia első kitüntetettjeként végzett az akkori megmérettetésen. Krisztián mindenképpen a III. Vajdasági Parasztolimpia játékos résztvevői között lesz az idei bajnokságon. Aki össze szeretné vele és társaival mérni az erejét, rátermettségét, tudását, az augusztus 16-áig jelentkezhet a szervezők, a topolyai Gazdakör által hirdetett Ki a legnagyobb paraszt? felhívásra a 062-102-55-94-es mobiltelefonszámon. A parasztolimpia bajnokának díja a serlegen, oklevélen kívül a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is egy bikaborjú lesz – informálta lapunkat a rendezvény főszervezője, a Gazdakör elnökségi tagja, Tomik Nimród.

Tomik Nimród szervezőtársaival, Varga Gézával és Palusek Róberttel vállalja az idén is a topolyai vásártéren, augusztus 18-án a délutáni óráktól szervezendő játékos vetélkedősorozat során a zsűrizést is a tizenegy versenyszámot felvonultató rendezvényen.
– Az idei évben is a versenyszámok sorába beiktatunk a többi között a gumicsizma-hajítást, lesz szalmadobálás, traktorszlalom, fafűrészelés, petrencerúdtartás. Újítottunk is: például abban is megmérettethetnek a versenyzőink, hogy egy hatvanéves kerékpáron milyen nehézségekkel kell szembenéznie annak, aki egy ötven kilogrammos tápot kíván rajta szállítani. A tavalyi évben tizenhárom vajdasági településről érkeztek versenyzők, sőt még egy Amerikában élő, Vajdaságból elszármazott fiatalember is kipróbálta tudását a versenyben. Ha az idei évben hasonlóan nagy számú érdeklődőre számíthatunk – az előzetes információink szerint igen, sőt –, akkor a 2012-es évihez hasonlóan az idei versenymenetbe is beiktatunk egy írásos, huszonöt kérdésből álló elméleti tudáspróbát. Aki ezen a növényvédelemmel, állattenyésztéssel kapcsolatos, gépészeti ismereteket tesztelő, valamint a versenyzők történelmi, néphagyományt érintő tudását felmérő első fordulón sikeresen ,,vizsgázik”, az vehet részt a verseny hátralévő fordulóiban.

A háromfordulós rostákon való sikeres szerepvállalás után a legeredményesebb nyolc versenyző mérettethet majd meg a bajnoki címért. Bárki benevezhet, aki kedvet érez a versengéshez, alsó korhatárt azonban szabtunk, ez 16 év. Minden résztvevő emléklapot kap. Az olimpiai versenyszámok várhatóan 15 órakor veszik kezdetüket, a rendezvény 23 órakor zárul. A Parasztolimpiát családi napként szeretnénk jegyezni, a legfiatalabbakra is gondoltunk, lesz malacfogóverseny gyermekeknek, lovaglási lehetőséget is biztosítunk nekik. Akik kedvet kapnak bekapcsolódni a parasztolimpia szomszédságában, a vásártéren, ugyanazon napon, a Községi Unió által szervezett új kenyér ünnep kapcsán rendezendő marhapörköltfőző-versenybe, azt is megtehetik. Szándékukat a civil szervezet 024/716-925-ös telefonszámán jelezhetik.

A topolyai önkormányzat, a helyi közösség, valamint helybeli vállalkozók és a topolyai Gazdakör tagjai által támogatott III. Vajdasági Parasztolimpián nemcsak játékos versenyszámokkal és a felsorolt programokkal várjuk az érdeklődőket, hanem finom enni- és innivalóval is, este utcabáli hangulattal. Aki még a rendezvény megtartása előtt szeretne informálódni az elmúlt években az eseményhez kötődő programokról, többet megtudni a Vajdasági Parasztolimpia történetéről, menetéről, az az Art Nova Studios jóvoltából készített, az esemény Facebook-oldalán és a youtube-on megtalálható reklámvideón keresztül is megteheti ezt – nyilatkozta lapunknak Tomik Nimród.