2024. április 16., kedd

Fiákeres felvonulás és fogathajtás

A hétvégén lovastalálkozót tartottak Moholon

Az adai Halász József Lovasklub Moholi Fiákerek szakosztálya szombaton második alkalommal szervezett lovastalálkozót Moholon, a vasútállomás melletti egykori vásártéren. A találkozóra érkeztek fiákerek Adáról, Óbecséről, Törökbecséről, Zentáról, Csúrogról és Nádaljáról. A fogatosok délelőtt felvonultak a falu utcáin, majd egy részük délután fogathajtó versenyen is részt vett. A Moholi Fiákerek szakosztály részéről Kasai Dániel szervezte meg a találkozót Báity Ferenc segítségével, valamint Bilicki Zoltán adai polgármester támogatásával:

– Moholon második alkalommal szerveztük meg a lovastalálkozót, miután a tavalyi rendezvénynek nagy sikere volt – magyarázta Kasai Dániel szervező. – A találkozón tizenhét fiákeres és fiáker vesz részt Adáról, Óbecséről, Törökbecséről, Zentáról, Csúrogról és Nádaljáról. Sokfelől jöttek a fiákeresek, bár nem reménykedtünk, hogy ebben a nagy melegben megjelennek, de itt vannak, mert szeretik ezt a rendezvényt. Az emberek azért járnak lovastalálkozóra, mert szeretnek lovagolni, és szeretik a lovakat, amelyekből egyre kevesebb és kevesebb van vidékünkön. A résztvevők igénylik a lovastalálkozó megtartását, hiszen már arról érdeklődnek, hogy jövőre is megszervezzük-e. Erre mindig azt válaszoljuk, hogy lesz, mert abban reménykedünk, hogy jövőre is meg tudjuk szervezni – közölte a szervező.

A lovastalálkozón fogathajtó versenyt is tartottak. Ezen külön-külön versenyszám volt a tízkapus akadályverseny, amelyet minél rövidebb idő alatt kellett teljesíteni a résztvevőknek, valamint a revüjellegű fogathajtás, amelyen a háromtagú zsűri osztályozta a lovak, a hajtó, a fogat és lószerszám kinézetét és bemutatóját. A zsűrizést Hanák László, az adai Halász József Lovasklub elnökének vezetésével Illés Ferenc és Gyarmat István végezte el. Az akadályversenyt a törökbecsei Macan Macanović nyerte 61 másodperces időeredménnyel, a második helyen a beodrai Zoran Bešlin végzett 65 másodperces futamidővel, a harmadik helyett a moholi Sava Jocić szerezte meg, aki fogatával 74 másodperc alatt teljesítette az akadálypályát. A revüversenyt az adai Gyarmat István nyerte meg, második lett a szintén adai Albek Sándor, a törökbecsei Macan Macanović végzett a harmadik helyen, a negyedik helyen pedig megosztozott a péterrévei Milan Tobdžić és a moholi Sava Jocić.