2024. április 19., péntek

A lecke fel van adva

Tabaković: Az elkövetkező hónapokban az infláció tovább süllyed, és októberre a tervezett szint alá kerül

A köveljövőben várható a gazdasági szereplőknek és a lakosságnak jóváhagyott hitelkamatok folyamatos csökkenése, de ennek feltétele a makrogazdasági stabilitás, valamint az alacsony és előrelátható inflációs szint megtartása, jelentett be Jorgovanka Taboković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója.

– A lecke tehát fel van adva. Ha sikerül teljesítenünk célkitűzéseinket, akkor a banki hitelpolitikában a kockázati tényezők is csökkennek, és a dináralapú hitelek kamatai egyre jobban közelítenek majd a banki irányadó alapkamathoz. Ezek után pedig várható, hogy növekszik a kínálat a kedvezőbb dináralapú hitekre is – mondta a Jorgovanka Tabaković.

A bankkormányzó szerint Szerbia várható gazdasági felépülése jobb, és minőségibb beruházásokat eredményez majd, ami egyben azt is jelenti, hogy a hiteligénylők nagyobb hitelszabadsággal élhetnek majd, és a megfizettetés rizikója is kisebb lesz. Mindezek együttesen alacsonyabb banki kamatokat eredményeznek majd.

Nem fér kétség ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő újabb hitelszerződés garanciául és bizonyítékul szolgálna, hogy Szerbia jó gazdasági politikát folytat, de ha a kormány nem változtat eddigi közfinanszírozási szokásain, és nem sürgeti a reformok beindítását, minden bizonnyal későbbi időszakra tolódik az IMF-fel való szerződéskötés, annak pedig meglesznek a következményei. Szerbia hitelkockázati megítélésekor fontos olyan pénzügyi politika folytatása, amely bizalmat nyújt a külföldi beruházók és a nemzetközi pénzügyi intézetek irányába, mondta a bankkormányzó.

Tabaković asszony szerint az IMF legutóbbi jelentésében pozitívan értékelte Szerbia pénzügyi politikáját, különös tekintettel a célinfláció megtartása és határozott fellépése miatt a legkisebb kilengések ellen. Az elkövetkező hónapokban az infláció tovább süllyed, és októberre a tervezett szint alá kerül. Tehát Szerbia számára jelenleg az a fontos, hogy az IMF hitelével – vagy anélkül –, ne rontson az ország pénzügyi megítélésén. Ebben döntő szerepet játszik az SZNB, de a kormány is, mondta Tabaković.