2024. április 24., szerda

A Fiat az éllovas

A tizenöt legsikeresebb exportvállalat

A 15 legnagyobb szerbiai exportvállalat listáján a kragujevaci Fiat gépkocsigyár áll az élen, amely az éve eleje óta 840 millió euró értékben szállított külföldre, közölte a gazdasági és pénzügyminisztérium sajtószolgálata.

– A szerbiai vállalatok exportja az idei év első felében 20 százalékkal növekedett, míg tavaly ugyanebben az időszakban alig emelkedett 0,6 százalékkal. Az előrelépés hatalmas, ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kivitel lett a szerb gazdaság húzóereje – erősítette meg Mlađan Dinkić az általa vezetett tárca közleményét.

A listán szereplő 15 exportvállalat közül 10 állami támogatásban részesül, ami nem gond, és ezt a gyakorlatot, valamint a politikai eszközökkel serkentett munkahelyteremtést a jövőben is szorgalmazni kell, hangsúlyozta Dinkić. A leköszönőfélben lévő pénzügyminiszter elmondta, hogy az állam nem hagyhat fel a vállalatok támogatásával, de hozzátette, a kivitelből származó jelentős jövedelmeket biztosító nagy befektetésekhez idő és türelem szükséges. Példának okáért Dinkić a Fiat autógyárat említette, amely elmondása szerint az elkövetkező öt év alatt 1,6 milliárd euró hasznot fog termelni.

A legnagyobb exportvállalatokat felsoroltató listán megtalálható a 154 millió eurós bevételt elkönyvelő Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS), a 140 millió eurós haszonra szert tevő piroti Tigar Tyers és a 123 millió eurós jövedelmet megvalósító pancsovai Petrohemija. A listán szerepelnek a következő cégek is: Gorenje Valjevo (75 millió euró), RTB Bor (74 millió euró), a belgrádi Bal pakovanja Evropa (72 millió euró), a palánkai Tarket (70,6 millió euró), a niši Jura (65 millió euró), a nyugat-szerbiai sevojnói Impol seval (59,9 millió euró), a közép-szerbiai baroševaci Golden Lady (57 millió euró), a belgrádi Tetra pak (54,8 millió euró), a mitrovicai Sirmium stil (54 millió euró) és a prokupljei Leoni (50 millió euró).