2024. április 25., csütörtök

Bahrein, Gorenje Velenje, Nexe, Partizan…

Jelenleg az angolai korosztályos válogatott készül Magyarkanizsán, ahol a hónap végén ismét színvonalas kézilabdatornát rendeznek

A sport kedvelői megszokhatták már, hogy az elmúlt három évben augusztusban Magyarkanizsán színvonalas kézilabda-mérkőzéseket láthatnak: az előző években a Pick Szeged, a Celje, a Partizan is vendégszerepelt a Tisza-parti városban, az idén pedig a bahreini férfiválogatott mellett a szlovén Gorenje Velenje és a horvát Nexe lesz az augusztus 30-án kezdődő torna fénypontja.

Kicsit előreszaladtunk az időben, azonban arról sem feledkezhetünk meg, hogy nemrég Angola U17-es fiúválogatottja készült Magyarkanizsán, s innen utazott el a Bosznia-Hercegovinában megrendezett korosztályos világbajnokságra, jelenleg pedig az afrikai U19-es nemzeti csapata edz a Magyarkanizsai Gyógyfürdőben. A tervek szerint a hét elején az angolaiak Japán és Tunézia korosztályos válogatottjával mérkőztek volna meg Magyarkanizsán, azonban sem a japánok, sem a tunéziaiak nem kaptak beutazási vízumot Szerbiába, így ezek a találkozók elmaradnak. Ennek ellenére kedden rendeznek mérkőzést a gyógyfürdő sportcsarnokában: 17.30-kor a Pick Szeged fiatalokból és felnőttekből álló együttesével mérik össze erejüket az angolaiak, akik az augusztus 10-én Budaörsön és Érden sorra kerülő korosztályos világbajnokságra készülnek, s a szegediek elleni mérkőzés után egy nappal, szerdán 17 órai kezdettel Újvidéken a szintén vb-re készülő szerbiai U19-es válogatott játszik barátságos mérkőzést az angolaiakkal.

– Az angolaiak értesültek az előző években megrendezett sikeres kézilabdatornáról, s ennek köszönhetően két korosztályos válogatottjuk is Magyarkanizsát választotta a felkészülésük főhadiszállásául – nyilatkozta Dukai Ferenc, aki oroszlánrészt vállalt az afrikaiak idecsalogatásából és előző években a torna megszervezéséből is. Dukai kiemelte, hogy remek kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a gyógyfürdő vezetőségével, s ennek az együttműködésnek, valamint a magyarkanizsai önkormányzatnak köszönhetően, amely mind jobban és jobban felkarolja a kézilabdatornát, az utóbbi években a sportturizmus lendületet vett a Tisza-parti városban.

Az augusztus végi tornára, amelyen az említett bahreini válogatotton, a Nexén és a Gorenje Velenjén kívül a szerb bajnokság ezüstérmese, a belgrádi Partizan, valamint egy török és egy román csapat vesz részt, a napi belépő 200 dinárba kerül.