2024. március 29., péntek

Berlusconi „menlevelet” akar az olasz kormány fennmaradásához

Óráról órára változik az olasz belpolitikai helyzet a Silvio Berlusconi volt kormányfőre, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) kormánypárt elnökére adócsalás miatt kiszabott bírósági ítélet után: a PdL egy része „polgárháborúval” fenyeget, Berlusconi pedig politikai paktumot szorgalmaz a nagykoalíciós kormány fenntartására.

Egész Olaszországból érkeztek tegnap Berlusconi hívei a Róma központjában levő Grazioli-palota, a politikus római rezidenciája elé (Fotó:  Beta/AP)

Egész Olaszországból érkeztek tegnap Berlusconi hívei a Róma központjában levő Grazioli-palota, a politikus római rezidenciája elé (Fotó: Beta/AP)

– Ha nem születik megoldás a Berlusconi-ítélet kirobbantotta belpolitikai feszültségre, fennáll a polgárháború veszélye – hangoztatta Sandro Bondi PdL-szenátor. Giorgio Napolitano államfő felelőtlennek nevezte ezeket a kijelentéseket. Bondi a tegnapi olasz napilapokban azt hangsúlyozta, hogy nem ő, hanem a bíróság forgatta fel a békés rendet.

A konzervatív Corriere della Sera című lap szerint Olaszországban „még nem tartunk a kormányválságnál, de a politikai válság már úgy tűnik, megkezdődött”. A balközép Demokrata Párt (PD) és a PdL alkotta kormány erejét veszítette, a helyzet „akármelyik pillanatban ellenőrizhetetlenné válhatna” az éppen tegnap 100 napos Letta-kormány automatikus bukásával – írta a Corriere. Az újság szerint maga Letta is kész felállni a miniszterelnöki székből, mielőtt még az események elsodornák.

Sajtóértesülések szerint a PD már azt mérlegeli, hogy az esetleges előrehozott választásokon Letta lehetne a párt miniszterelnök-jelöltje. A PdL pedig kiszámolta, hogy ha október közepe előtt tartanák a választásokat, Berlusconi még miniszterelnök-jelöltként indulhatna, az ekkortól végrehajtandó ítélet hatályba lépése előtt.

A Corriere kiemelte, hogy a külföldi sajtó értetlenül figyeli az olaszországi eseményeket, elsősorban azt, hogy Berlusconi ismét megkérdőjelezte a bíróságok ítéletét.

A PdL azonban óráról órára változtatja reakcióit: a csütörtöki semmítőszéki ítélet után (Berlusconit 4 év börtönre ítélték, azt a büntetést viszont elvetette a legfőbb bírói fórum, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől: ez utóbbi ítéletet másodfokon újra kell tárgyalni) a PdL miniszterei és frakciói felajánlották lemondásukat a kormányból és a kilépést a parlamentből. A PdL így igyekezett nyomást gyakorolni Napolitanóra, aki visszaverte a „zsarolást” – vélte a balközép La Repubblica. Az államfő azt is üzente a PdL-nek, hogy csak akkor fogadja a PdL szenátusi és képviselőházi frakcióvezetőjét, ha nem kérnek kegyelmet Berlusconinak. – Lehetetlenség kegyelemben részesíteni a Ruby-perben is első fokon hét évre ítélt Berlusconit, akire más perek is várnak – hangoztatta az újságnak Ugo De Siervo, az alkotmánybíróság volt elnöke.

A La Repubblica szerint Berlusconi nyugalomra intette pártját. A színfalak mögött próbál „politikai paktumot” kérni a PD-től: találjanak közös megoldást, „adjanak neki valamilyen menlevelet”, cserében a PdL nem buktatja meg a kormányt. Ez viszont a PD szavazóbázisának lázadásához vezethetne.

Ezért a tegnap estére tervezett PdL-demonstráció a kezdeti kormányellenes tiltakozásból békés demonstrációvá alakult át, melyen a PdL 17 minisztere és államtitkára nem vett részt.