2024. április 23., kedd

Mosonyi Szabolcs filmje a Csodakút fesztivál fődíjasa

A hétvégén lezajlott az egész Kárpát-medencében egyedülálló Csodakút természetfilm-fesztivál Magyarkanizsán

Pénteken és szombaton összesen 51 természet-, ismeretterjesztő és dokumentumfilmet láthatott a közönség. A hazai filmesek mellett magyarországi és romániai alkotók is több filmmel beneveztek a versenyre.

A fesztivál vasárnap délután, Siflis Zoltán filmrendező, Seres Tamás, az MTV vezetőrendezője és Gergely József interaktív értékelése után, ünnepélyes díjkiosztóval zárult. A támogatóknak köszönhetően értékes díjakat osztottak több kategóriában. Összesen nyolc filmet jutalmazott a zsűri, a fesztivál fődíját, ezer eurót Mosonyi Szabolcs Csendes gyarmatosítók című alkotása érdemelte ki. Profi kategóriában a következő filmeket jutalmazták: Mese a somogyországi patakgörbítőkről, rendezte: Sáfrány József (legjobb operatőri teljesítmény), A láthatatlan madárfotós, r.: Molnár Attila Dávid (legjobb szöveg), Állati oknyomozók, r.: Molnár Attila Dávid (legjobb rövidfilm). Amatőr kategória: Bagolyvédők, r.: Vanyúr Ákos (legjobb szöveg), Farkas birodalom, r.:Várkuti Zsolt (legjobb rövidfilm), Légi vadászok, r.: Keresztúri Ferenc, Farkas Péter (legjobb operatőri teljesítmény), Négy évszak a pusztában, r.:Széll Antal (legjobb utómunka). utóbbi két film megosztott díjban részesült az Ariadne barlangjai Húsz év a Pilis mélyén című alkotással, melyet Ádám Bence rendezett.

Iván Attila, a fesztivál szervezője pozitívan értékelte az idei rendezvényt:

– Elégedett vagyok az idei fesztivállal. Sokkal több benevezés érkezett, mint tavaly, emellett a nézők száma is megduplázódott idén. Érződik, hogy ennek a fesztiválnak van jövője, ezért Csabai Ferenccel – aki a fesztivál másik szervezője – úgy döntöttünk, jövőre az augusztusi időpontot kitoljuk egészen szeptemberre, mert több visszajelzést kaptunk, hogy a fesztiválnak oktatójellege is van, ezért az iskolák és a tanárok is szívesen bekapcsolódnának a gyerekekkel együtt.