2024. április 24., szerda

Szerbek bolondok, Európa-bajnokok!

A szerb labdarúgás legnagyobb sikerét érte el a 19 éven aluli válogatott, amely csütörtökön este a Litvániában megrendezett Eb-döntőjében minimális arányban legyőzte Franciaországot, s ezzel megnyerte az ókontinens bajnokságát. Hogy az 1994. január 1-je után született szerbiai fiatalok hittek és bíztak a győzelemben, mi sem bizonyítja jobban, mint a címben olvasható felirat, amely az egyik szerb játékos meze alatti pólón volt olvasható.

A siker óriási, hiszen a játékosok közül csak ketten, a Svájcban született és a Basel focisulijában nevelkedett Miloš Veljković, valamint Dejan Meleg szerepelnek külföldi klubban, a többiek a szerb bajnokságban játszanak. Az OFK Beograd és a Rad négy-négy, a Jagodina három, a Partizan kettő, a Vojvodina, a Spartacus és a Crvena zvezda egy-egy játékost adott. Ha a belgrádi piros-fehéreknek jobb szimatuk van, akkor két játékosuk lehetne a válogatottban, azonban az 1995-ben született Nemanja Maksimović jelenleg klubot keres, mivel januárban a Crvena zvezda vezetősége nem tartott rá igényt.

A Ljubinko Drulović vezette együttes nagy szerencsével harcolta ki az Eb-részvételt: a selejtezőben négy pontot gyűjtött, ugyanannyit, mint Szlovákia és Svájc, de a jobb gólkülönbségének köszönhetően Szerbia jutott tovább a csoportból. Ilyen előjelek után sokan a futottak még kategóriába sorolták már előre a szerb válogatottat, s az elődöntőbe jutást is elérhetetlen célként említették. A fiatalok és edzőjük minden kétkedőre rácáfolt, s túlszárnyalta a 2007-es sikert, amikor az U21-es válogatott ezüstérmes lett.

– Tudtam, hogy nehéz lesz a franciák ellen, de jól felkészültünk, csapatként játszottunk és megérdemelten nyertünk. A találkozó előtt José Mourinhótól kaptam egy üzenetet, amelyben az állt: a döntőt nem játszani kell, hanem megnyerni. Kiváló tanács volt ez, amelyhez tartottuk magunkat a mérkőzés végig – mondta Drulović, aki hozzátette, a játékosok megérdemlik, hogy az egész ország hősként kezelje őket. – Mindenki előtt világos, hogy ez a szerb labdarúgás legnagyobb sikere. Hiszek benne, hogy ezek a fiúk előtt szép karrier áll.

A szerb válogatott eredményei az Eb-n, csoportmérkőzések: Szerbia–Törökország 2:1, Szerbia–Grúzia 1:0, Franciaország–Szerbia 1:1, elődöntő: Szerbia–Portugália 2:2 – 11-esekkel 3:2, döntő: Franciaország–Szerbia 0:1.

A szerb válogatott kerete, kapusok: Predrag Rajković (Јagodina), Stefan Čupić (OFK Beograd).

Védők: Miloš Veljković (Tottenham), Aleksandar Filipović (Jagodina), Petar Golubović (OFK Beograd), Nikola Antić és Slobodan Urošević (Rad).

Középpályások: Marko Pavlovski és Aleksandar Čavrić (OFK Beograd), Nikola Ninković (Partizan), Sergej Milinković-Savić (Vojvodina), Dejan Meleg (Ajax), Milan Vojvodić (Spartacus), Andrija Luković (Rad), Nemanja Maksimović (klub nélkül).

Csatárok: Aleksandar Mitrović (Partizan), Uroš Đurđević (Rad), Ognjen Ožegović (C. zvezda).

Edző: Ljubinko Drulović.