2024. április 25., csütörtök

Piroson újra lesz magyar első osztály?

Az újvidéki általános iskolákban várhatóan három magyar tagozat nyílik – A dél-bácskai régióban továbbra is Temerinben kezdi meg magyar nyelvű tanulmányait a legtöbb gyermek

Több mint 1800 gyermek kezdi meg alig egy hónap múlva tanulmányait a vajdasági általános iskolák magyar tagozatain. Néhol több, néhol pedig kevesebb lesz a diák mint egy évvel korábban. Az adatokat még nem tekintik véglegesnek az iskolákban, hiszen az iratkozókat a tanév kezdetéig fogadják.

Kellemes meglepetés a dél-bácskai régiót illetően, hogy Piroson öt kisgyermeket írattak az iskolába, míg tavaly egy elsős sem volt. Sajnos, az azt megelőző években is inkább a „gyermektelenség” volt az iratkozás legpontosabb jellemzője. Az osztálynyitást kérvényezni kell majd a köztársasági oktatásügyi minisztériumnál, mely a nemzeti közösségek nyelvén az 5 főt tartja határértéknek az osztálynyitáshoz, így nagy esély van rá, hogy valóban nyíljon első osztály az Újvidék közeli településen.

Ugyancsak jó hír, hogy Budiszaván 6 kisgyermeket írattak a magyar tagozatra, és talán idén gond, fennakadás nélkül megkezdődhet számukra a tanév a magyar tagozaton.

A környéken ezúttal is legtöbb magyar ajkú kisgyermek Temerinben van, több mint hatvanan kezdik meg tanulmányaikat a kizárólag magyar tannyelvű Kókai Imre Általános Iskolában, a kétnyelvű Petar Kočić iskolában pedig már tavaly sem nyílt tagozat, idén ugyanúgy egyetlen gyermeket sem írattak ebbe az iskolába, noha fél évszázadon át itt is volt magyar nyelvű oktatás.

Újvidéken sokáig négy magyar tagozat indítása volt a gyakorlat, aztán az utóbbi években a Nikola Tesla iskolában elmaradt a magyar tagozat. Nyilván így lesz idén is, mert eddig egyetlen diákot sem írattak be. A telepi József Attila iskolában ugyanakkor 8, a Petőfi Sándorban mindössze 5, a Sonja Marinković iskolába pedig 11 elsőst írattak be a magyar első osztályba.