2024. április 20., szombat

Át kell rendeznünk az értékeinket

Nem az elvándorlás és az asszimiláció a legnagyobb gond, hanem hogy nem születik elég gyerek – Magyarkanizsa kapta a Családbarát Önkormányzat díjat – Kishegyesen megnyílt az első délvidéki c

A kishegyesi Kátai-tanyán pénteken késő délután Rétvári Bence, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára ünnepélyesen megnyitotta az első délvidéki családkongresszust. A szerb, a magyar és a székely himnuszok eléneklése után a részvevőket és a vendégeket Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületei Szövetségének elnöke üdvözölte. Kiemelte, hogy a rendezvény célja, hogy találkozzanak azok, akik hasonló módon gondolkodnak a családról, a gyermekvállalásról és megbeszéljék, mit tehetnek közösen azért, hogy megálljon a népességfogyás.

A Családbarát Önkormányzat díj átadása (Fotó: Papp Imre)

A Családbarát Önkormányzat díj átadása (Fotó: Papp Imre)

A kishegyesi önkormányzat nevében Lukács Klára köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta a többi között, hogy Vajdaságban nagyon erős a nagycsaládosok mozgalma, és az is előnye ennek a kongresszusnak, hogy nem kevesebb mint hét országból jöttek a résztvevők.

Megnyitóbeszédében Rétvári Bence kiemelte, hogy a népesedéscsökkenés nem csak magyar gond, egész Európában küzdenek ezzel a problémával, s ez is mutatja, hogy tévhit azt gondolni, hogy a gyerekvállalás az anyagiak függvénye, hiszen nem ott vállalják a legtöbb gyereket, ahol a legnagyobb biztonságban tudják a jövőjét, hanem ott, ahol a másnapi betevő sem biztos.

Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az MNT napokban elfogadott demográfiai akciótervéről szólva kiemelte, hogy az egyik legfontosabb lesz ezzel kapcsolatban értékeinket átrendezni és a tévhiteket megszüntetni. Sokan azt hiszik, hogy az elvándorlás meg az asszimiláció okozza a népességfogyást pedig nem így van, a fő ok, hogy nem születik elég gyerek. Az értékek esetében a társadalomnak meg kell becsülnie és el kell ismernie azt az anyát, aki gyereket vállal.

Ft. Harmath Károly arra mutatott rá, hogy sokan az ideális körülményekre várnak ahhoz, hogy gyereket vállaljanak, csakhogy ideális körülmények csak az ideák világában léteznek.

A megnyitóbeszédek után Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke átadta a Családbarát Önkormányzat díjat Magyarkanizsa képviselőjének, Darabán Piroskának, a községi tanács tagjának. Az este folyamán művelődési műsort láthattak a résztvevők az adai, moholi és kishegyesi fiatalok jóvoltából.