2024. március 29., péntek

Hagyományőrzés és környezetbarát életmód

Beszélgetés Perpauer Attilával, a kevi Móra István Művelődési Egyesület vezetőjével

Augusztus első vasárnapján Keviben az idén is megtartják a hagyományos kenyérszentelőt. Mivel ebben az évben újult meg a falu temploma, ezért a helybeli Móra István Művelődési Egyesület Kozma Róbert plébánossal karöltve többnapos rendezvényt szervez, hogy minél emlékezetesebb legyen a falu ünnepe – nyilatkozta lapunknak Perpauer Attila, a művelődési egyesület vezetője. Vele készítettünk interjút a jeles esemény és a művelődési egyesület sikeres tevékenysége kapcsán.

A közelmúltban rangos elismerést, a Kárpát-medencei Székelykapu díj arany fokozatát érdemelte ki a betlehemezésért és a környezetvédelem terén kifejtett tevékenységéért…

– Lényegében az elmúlt években kifejtett tevékenységemért kaptam az elismerést. Tudni kell, hogy a hagyományok és a környezetbarát életmód tiszteletben tartása fontos dolog a számunkra. A programban részt vevő gyerekek is ezt tanulják. Kicsiny faluban lakunk, de szerintem a gyerekekkel komoly hagyományt ápolunk. Itt a betlehemezésre gondolok, hiszen falunkban soha nem szűnt meg a betlehemezés, mi csak felújítottuk. A környezetvédelem pedig ma hangzatos szlogen, de valójában kevesen tesznek érte. Egyik fő feladatunknak tekintjük a környezettudatos szemlélet kialakítását. Ez a program jó lehetőség, hogy megmutassuk, nemcsak a természet mellett lehet élni, hanem vele együtt is.

A Móra István ME csoportjai több rendezvényen is sikeresen szerepeltek. Ezek közül melyek a leglényegesebbek?

– A Gyöngyvirág magyar néptánccsoport az ötvenedik Gyöngyösbokrétán szép sikerrel szerepelt, de Magyarországon, Harkányban is kiérdemelt egy különdíjat. A Jóbarátok tamburazenekar és a Bazsarózsa asszonykórus a Durindón szerepelt igen szépen, valamint a Tisza menti tamburazenekarok első találkozóján Csókán dicséretben részesültek tamburásaink. A Pillikék, a legkisebbek javában készülnek a falu ünnepére, a kenyérszentelésre. Ki kell emelnem a szülők nagyon pozitív hozzáállását, valamint a Magyar Nemzeti Tanácsnak is köszönettel tartozunk. A fiatalok Szélforgó csoportja egy rendhagyó produkcióval óriási sikert ért el a bácsfeketehegyi gyermekszínjátszó találkozón, kézimunkaklubunk pedig tartományunk területén számos településsel tartja a kapcsolatot, s a tevékenységük is szerteágazó. Júniusban pedig harmadik alkalommal rendeztük meg az Őseink ünnepét, amelyen az idén is a hagyományápolásra fektettük a hangsúlyt.

Részt vesznek a Nyitott kapuk-ajtók projektumban, de nemrég felújították a művelődési egyesület épületét is.


– A Nyitott kapuk-ajtók projektumot A külhoni magyar kisiskolák éve program keretében tartjuk meg. Az egyesület teret és háttérsegítséget ad a gyerekek, szülők és nagyszülők közös programjához. A program a Bethlen Gábor Alap Zrt. segítségével valósulhat meg.
Az egyesületi épület tetőszerkezetének felújítása megtörtént, folytathatjuk az újítást szintén a Bethlen Gábor Alap segítségével. Ebben az évben a mosdókat és a toalettet szeretnénk felújítani. Sokan sietnek segítségünkre: Zenta önkormányzata, az MNT, tartományi titkárságok, nem utolsósorban pedig a Szekeres László Alapítvány. Természetesen a tagságunk is segít, hiszen több mint 200 tagunk van.

Információink szerint körvonalazódik egy új népzenei találkozó is.


– Zenta városnapi ünnepségének kísérőrendezvényeként Népek zenéje, tánca elnevezéssel szándékozzuk útjára indítani ezt a rendezvényt szeptember 5-én 14 órai kezdettel. Egy versenyjellegű találkozóról lenne szó, amelyre szólóének, szólóhangszer, hangszeres együttes, tánc (néptánc, modern tánc, egyéb tánc), népdalkörök, kórusok és egyéb kategóriában lehet majd jelentkezni. A kategóriák első három helyezettje részt vehetne a harkányi döntőn. Bízunk abban, hogy egy színes és tartalmas műsort láthat majd a közönség. A találkozót közösen szervezzük a magyarországi Hontravel Kft.-vel, a támogatója pedig Zenta község önkormányzata.