2024. április 25., csütörtök

Egészségexpó a SPENS-ben

Háromnapos Egészségexpó kezdődött tegnap Újvidéken a Vojvodina Sport- és Üzletközpontban (SPENS), amelyet az Élet és Egészség civil szervezet bonyolít le, a Keresztény Adventista Egyház  segítségével. A rendezvénnyel párhuzamosan, európai ifjúsági kongresszust tartanak a SPENS-ben.

A konferencián többek között szó esik az egészséges életmódról is, különös hangsúlyt fektetnek az alkohol, a dohányzás és a drog káros következményeire, valamint tanácsokat adnak az érdeklődőknek.
Ördög Judit az Élet és Egészség szervezet újvidéki vezetője elmondta lapunknak, a konferencia szervezői megkérték a civil   szervezetet, hogy a tanácskozással egy időben tartsanak  egészségügyi akciót.
– Az Egészségexpón ingyenesen megmérjük a koleszterinszintet, cukorvérszintet, a tüdőkapacitást és a testzsírt. A méréseket orvosok végzik, és a végén tanácsadást is lesz az érdeklődők számára. Az elején mindenki kap egy kartont, és a mérések eredményeit beírják, majd a végén az orvosok ezt átnézik, és ha kell tanácsot adnak. A tanácsadás érdekessége, hogy nem orvosságokat ajánlanak az érdeklődőknek, hanem életmódváltást. Például, többet kell mozogni, több vizet kell inni, oda kell figyelni a táplálkozásra, kevés sót és cukrot kell fogyasztani. Az egészséges életmód biztos pozitív eredményhez vezet – magyarázta Ördög Judit.
Hozzátette, ez idáig többnyire idősebb személyek jöttek az ingyenes ellenőrzésekre, de a konferencián résztvevő fiatalok közül is eljöttek néhányan.

Két egészségügyi klub működik Újvidéken, az egyik a Cirill és Metód 19. alatt fogadja az érdeklődőket a Telepen, ahol magyarul is beszélnek, a másik pedig az August Cesarec u. 6. alatt található, ahol csak szerb nyelven folyik a tanácsadás. Ezeken a helyeken általában havonta egyszer szerveznek ingyenes méréseket, valamint tanácsadást. Az Élet és Egészség szervezet októberben újabb egészségügyi akciókat terveznek, az Egészségexpón szórólapokat osztanak a témával kapcsolatban.
– Nagy az érdeklődés az ingyenes mérések iránt, 10 órakor kezdtük, de már akkor több mint húsz érdeklődő várakozott – mondta Ördög Judit.

A sorban várakozóktól megkérdeztük, mi a véleményük az Egészségexpóról.
– Nagyon jó ötletnek tartom, kár, hogy nincs gyakrabban, de ha lesz, biztos eljövök minden alkalommal – mondta Ónodi Margit.
Raviolje, egy ötven év körüli asszony szerint nagyon jó, hogy ilyen akciót szerveztek, mert ha az ember az orvosokra vár, nem sok esélye van a túlélésre.
Mária az újtelepről utazott be a sportközpontba, szerinte a város több pontján is megszervezhetnék az Egészségexpót, de egyelőre az is nagyon jó, hogy itt megtartják.
Az Egészségexpót péntekig 10-től 13 óráig lehet látogatni, a mérések és az orvosi szaktanácsadás ingyenes.