2024. április 25., csütörtök

Azonos nyelven, toleranciát hirdetve

A Toleranciatábor fő szervezőjének üzenete, rövid összegzése

Claudio Magris szavait idézték néhány évvel ezelőtt topolyai fiatalok, amikor arra hívták fel a figyelmet: európai folyónk, a Duna révén számtalan ország polgárai beszélnek azonos nyelven. A tolerancia európai fővárosaként jegyzett Topolyán ennek a közös nyelvnek a tökéletesítésére törekszenek évről évre a toleranciatáborban. Szívesen vállal főszerepet e nemes feladat végrehajtásában a találkozó megálmodója, szervezőbizottságának elnöke, Egeresi Sándor, a Kék Duna Alapítvány első embere, a tartományi parlament képviselője.

– Az idén táborunkhoz a Legyél Te is a Tolerancia Nagykövete, csatlakozz hozzánk! mottó kapcsolódott, ennek szellemében kerülnek kiosztásra a Kék Duna Alapítvány kinevezései. Egy olyan folyamatot szeretnénk beindítani, amely hozzásegít ahhoz, hogy a következő, nyolcadik tábori rendezvényünk szervezésének idejére a Tolerancia Nagykövete cím birtokosainak száma a jelenleg kitüntetett 128-at megsokszorozza – osztotta meg velünk Egeresi Sándor az idei évben július 21-étől 27-ig szervezendő Duna menti régiók és városok fiataljai VII. Toleranciatáborának ünnepi zárórendezvénye előtti percekben.

– Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy Topolya és polgárai ezúttal is őszinte házigazdái voltak e rendezvénynek, a szervezői nyomatékosították a toleranciatábor létjogosultságát, a fiatalok pedig kialakított kapcsolataikkal tovább erősítették azt a szellemiséget, amely az európaiságot, a Duna-identitást, az egymás minél jobb megismerését, a másság elfogadását és a bizalom erősítését hivatott képviselni. Nagyon megörültem, amikor ma kézhez kaptam a táborlakók kezdeményezését: Topolya központjában a szökőkút és a Népkönyvtár közötti tér kapja a Tolerancia Tere elnevezést. Ezt a kezdeményezést a Kék Duna Alapítvány elnökeként továbbítani fogom a topolyai községi képviselő-testületnek, erősítve ezzel azt a szellemiséget, amely bennünket összeköt, azt az elvet, amely Topolyát a tolerancia fővárosává teszi. Fontos közlendő továbbá, hogy alapítványunk ebben az évben is november 16-án, a tolerancia nemzetközi napja alkalmából kiosztja a Tolerancia-díjakat. Szeptember 1-jéig a szakzsűri, amelynek elnöke Dinko Gruhonjić újságíró, egyetemi tanár, a személyek és az intézmények irányában a Tolerancia-díjra tett javaslatait elő fogja terjeszteni – foglalta össze a Kék Duna Alapítvány elnöke.