2024. március 29., péntek
BIRKÓZÁS

Edzőtábor Magyarkanizsán

Július 21. és 28. között a magyarkanizsai J. J. Zmaj iskola tornatermében megtartották a már hagyományos, egyhetes edzőtáborozást négy korosztályban. A táborozáson 30-an vettek részt a Szeged, a Zenta és a Potisje Birkózóklubokból. Az edzéseket Újhelyi Sándor, a Potisje és Molnár Miklós, a Zenta edzői tartották, míg az operatív szervezők Kocsis Kornél és Rekecki Rudolf voltak. Mivel az iskolában adottak a feltételek, így a tábort teljes ellátással, étkezéssel és ottalvással rendezték meg.

– Az idén is sikerült megszervezni ezt a már hagyományos birkózótábort, mivel fontosnak tartjuk, hogy a nyári szünidő alatt is hasznos és tartalmas foglalkozáson vegyenek részt a birkózóink. A másik fontos dolog, hogy a klubunknak jelenleg több országos bajnok és válogatottjelölt birkózója van különböző korosztályokban, így részükre színvonalasabb felkészülést tudunk biztosítani az elkövetkezendő nemzetközi versenyekre. A gyerekek nagyon szorgalmasan dolgoznak, sok mindent megtanulnak, szeretik és élvezik ezt a fajta edzőtáborozást. Az edzőtábor fő anyagi támogatója a magyarkanizsai önkormányzat, valamint az általános iskola, amelyeknek külön köszönettel tartozunk. Szeretném hangsúlyozni és megköszönni a szülők önzetlen és odaadó támogatását, az edzők egész heti munkáját, valamint azoknak a sportmunkásoknak a segítségét, akik a szervezésben segítettek. Az edzőtábor munkájában részt vett az országos süketnéma-válogatott négytagú kerettel, amelynek tagjaként a magyarkanizsai Vajda Attila (55 kg) fogja képviselni hazánkat az elkövetkezendő világversenyeken. Ami a Potisje birkózóinak féléves eredményeit illeti, el kell mondani, hogy a nehéz anyagi körülmények ellenére is sikeresnek mondható. A vezetőség lelkes és önzetlen munkával igyekszik minél több hazai és nemzetközi versenyre elküldeni a birkózóinkat, ahol tanulhatnak és fejlődhetnek, mert csak így tudunk jó versenyzőket kinevelni. Az elmúlt fél évben 38 különböző versenyen 60 birkózónk vett részt, akik összesen 120 érmet szereztek. Ősszel szervezzük meg a Csaba Ferenc-emlékversenyt, amelyre nyolc országból 250 versenyzőt hívunk meg, valamint hátravan az I. liga bajnoksága, ahol szeretnénk minél jobb eredménnyel szerepelni – mondta Kocsis Kornél, a Potisje titkára.

Újhelyi Sándor elmondta, hogy a napi munka reggeli tornával kezdődött, majd a délelőtti és a délutáni edzéssel folytatódott, este pedig szabad programmal zárult. Az edzőtábor munkájában részt vettek az idősebb korosztályú versenyzők is, akiktől a gyerekek sok új technikai elemet tanulhattak. A tábor munkájában részt vett Lőrinc Rudolf bíró, aki ismertette a tábor résztvevőivel az új birkózószabályokat, amelyek szerint a jövőben folynak majd a versenyek.

– A Potisje és a Zenta hagyományos együttműködése alapján az idén is eljöttünk erre a birkózótáborozásra. A tábor munkájában mint vendégedző vettem részt, és velem együtt még a zentai utánpótlás korosztályú gyerekek is. Mindkét klubban kiváló utánpótlás-nevelés folyik, így ezen a táborozáson több lehetőség van a fejlődésre, mivel több hasonló képességű és erősségű birkózó edz itt. Az ilyen edzőtáborozások nagyon hasznosak a gyerekek részére, új ismeretségeket, barátságokat köthetnek, és tartalmasan töltik el szabadidejüket. Az edzéseken fizikai, technikai és taktikai elemek, valamint az új játékszabályok tanulására és begyakorlására helyeztük a hangsúlyt, ami már a következő versenyidényre való felkészülés része – nyilatkozta Molnár Miklós.