2024. április 25., csütörtök

Snowden egy évre ideiglenes menedéket kapott Oroszországban

Edward Snowden, az amerikai titkos adatgyűjtést leleplező informatikus csütörtökön elhagyta a moszkva-seremetyjevói repülőtér tranzitváróját, miután megkapta a hatóságoktól az oroszországi tartózkodáshoz szükséges okmányokat.

Snowden, akinek 39 napon át sikerült elkerülnie az őt üldöző újságírókat, a Reuters értesülése szerint egy taxiban hagyta el a repülőteret, észrevétlenül.
Az ITAR-TASZSZ hírügynökség egyik forrása azt közölte, hogy a határőrizeti szervek az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálattól megkapták azokat a dokumentumokat, amelyek alapján Snowdennek joga van az Oroszországi Föderáció területén tartózkodni.
A férfi több mint egy hónappal ezelőtt érkezett Moszkvába Hongkongból, s ezt követően ideiglenes menedékért folyamodott az orosz hatóságoknál.
Az amerikai informatikust segítő orosz ügyvéd, Anatolij Kucserena azt mondta, hogy Snowden a repülőteret elhagyva biztonságos helyre távozott. Kiadták neki a tanúsítványt arról, hogy egy évre menedéket kapott. Hozzátette, hogy ügyfele nem tervezi elhagyni Oroszországot, és nem szándékozik Latin-Amerikába utazni. "Egyelőre nincs ilyen terve" - mondta.
Kucserena arról is beszélt, hogy Snowden bárhol élhet Oroszországban, ahol csak szeretne, és nem akar valamelyik moszkvai nagykövetségen elrejtőzni, jóllehet három latin-amerikai ország is menedéket ajánlott neki.
A VKontaktye orosz közösségi portál alapítója, Pavel Durov máris munkát ajánlott Snowdennek. Úgy vélekedett, hogy az amerikai informatikust érdekelheti egy olyan munka, amelynek során személyi adatok millióinak a védelmével foglalkozhatna.
Az informatikus ügyével kapcsolatos jogi helyzetet ismerők az orosz hírügynökségnek elmondták, Snowden az oroszországi menedék biztosítása után kérheti, hogy adjanak neki ideiglenes lakhatási engedélyt, később pedig akár az orosz állampolgárságot is igényelhetné.
Snowden korábban arról beszélt, hogy szívesen élne Oroszországban.
Orosz jogvédő szervek úgy vélekedtek, hogy miután Snowden megkapta az ideiglenes menedékjogot, már nem adhatják ki az Egyesült Államoknak, ha Washington ragaszkodna is ehhez. A törvények értelmében az ideiglenes menedék megvédi az amerikai informatikust attól, hogy akarata ellenére visszaszállítsák abba az országba, amelynek állampolgára, illetve ahol állandó lakhelye van.
Oroszország nem kapott olyan jelzést, hogy Barack Obama amerikai elnök esetleg lemondaná moszkvai útját a Snowden-ügy miatt - közölte csütörtökön Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója.
Usakov hangsúlyozta, a Snowden körül kialakult helyzet nem annyira komoly, hogy befolyásolja az orosz-amerikai viszonyt. Hozzátette, "abban vagyunk érdekeltek, hogy minden irányban fejlődjenek kapcsolataink".
Oroszországban szeptember elején tartják a G20-as országcsoport állam- és kormányfői találkozóját. Ehhez kapcsolódva találkozna Barack Obama és Vlagyimir Putyin orosz elnök.